Războiul la răscruce: ”Dacă nu reușim să facem acest lucru, rezultatul războiului este în pericol”

Sursă foto: Agerpres / Șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell
Sursă foto: Agerpres / Șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell

Alarma a fost trasă de Joseph Borrell. Bruxelles își propune să urmeze strategia folosită cu vaccinurile împotriva Covid-19.

Ucraina rămâne fără muniție. O solicitare pe care Europa o discută în prezent, Bruxelles-ul propunând crearea unui centru comun de cumpărare pentru creșterea producției, pe modelul a ceea ce s-a făcut cu vaccinurile împotriva Covid-19.

Problema este pe masa miniștrilor de Externe ai UE. Cel mai explicit a fost estonianul Urmas Reinsalu: ”Suntem într-o situație în care Ucraina folosește zilnic muniție egală cu producția europeană lunară. Pe baza capacității industriale actuale putem satisface nevoile Ucrainei în șase ani. Și este inacceptabil".

Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, a urmat aceeași linie: ”Voi merge la NATO împreună cu ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba. Vom avea o întâlnire împreună cu secretarul general al NATO și tema va fi cum să aprovizionăm rapid Ucraina cu arme, în special cu muniție. Artileria rusă trage aproximativ 50.000 de cartușe pe zi, iar Ucraina trebuie să fie la același nivel de capacitate”, a spus el, potrivit Europa Today.

La Conferința de la München de sâmbătă, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus utilizarea competențelor UE de achiziții publice pentru a crește producția, similar cu ceea ce a făcut cu industria farmaceutică pentru a produce vaccinuri în timpul Covid.

”Vom face tot ce ne stă în putință, folosind Facilitatea Europeană pentru Pace pentru a acorda finanțare, căutând modalități prin care Agenția Europeană de Apărare și Comisia Europeană, împreună, să poată face achiziții comune, cerând țărilor membre să dea o parte din rezervele armatei ucrainene”, a spus Borrell. "Este problema cea mai presantă. Dacă nu reușim să facem acest lucru, rezultatul războiului este în pericol", a avertizat Înaltul Reprezentant.

Pe de cealaltă parte, în încercarea de a acoperi lipsurile militare, cu care se confruntă Ucraina oficialii americani iau în considerare trimiterea unui depozit de arme confiscate pentru a ajuta Kievul în lupta sa împotriva Rusiei. O mișcare fără precedent. Este vorba despre livrarea către Ucraina a mii de arme confiscate și mai mult de un milion de cartușe de muniție, cândva destinate luptătorilor susținuți de Iran în Yemen, un pas fără precedent care ar ajuta Kievul să lupte împotriva forțelor ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel