Război Ucraina. SUA denunță o ”zi tristă”. Apel către Rusia

Foto: time.com
Foto: time.com

Kurt Volker, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, a calificat luni anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia o 'zi tristă' şi a reiterat opoziţia Statelor Unite, în contextul în care Rusia celebrează în această zi cinci ani de la producerea evenimentului, potrivit dpa.

'Este o ocupaţie ilegală, o confiscare ilegală de teritoriu şi susţinem fundamental Ucraina, insistând ca integritatea ei teritorială să fie restabilită', a declarat Volker într-o conferinţă de presă.

Emisarul special american a mai spus că Statele Unite nu vor lua o poziţie cu privire la apropiatele alegeri prezidenţiale din Ucraina, prevăzute să aibă loc la 31 martie, îndemnând pur şi simplu electoratul ucrainean 'să voteze după cum îi dictează conştiinţa'.

Cu această ocazie, Volker a cerut din nou Rusiei eliberarea celor 24 de marinari ucraineni capturaţi în urma incidentului armat în Marea Neagră la sfârşitul lunii noiembrie, calificând detenţia lor la Moscova 'în afara legislaţiei internaţionale'.

'18 martie este o zi remarcabilă pentru Sevastopol (baza Flotei ruse din Marea Neagră), pentru Crimeea şi pentru întreaga noastră ţară', a subliniat preşedintele rus Vladimir Putin, care urmează să pronunţe un discurs înaintea unui concert la Sevastopol în cursul serii de luni, când se împlinesc cinci ani de la alipirea oficială a peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, potrivit AFP.

Festivităţi sunt organizate în toată Rusia pentru a marca anexarea, desfăşurată după intervenţia forţelor speciale ruse (aşa-numiţii 'omuleţi verzi' întrucât purtau uniforme militare, dar fără însemne) urmată de un referendum contestat de comunitatea internaţională. În acest fel, Moscova a răspuns accederii unui guvern prooccidental la putere la Kiev după o mişcare de contestare fără precedent a regimului fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Acesta a fugit în Rusia.

Trecerea Crimeii sub control rusesc în mod oficial la 18 martie 2014 este considerată drept o 'alipire' a peninsulei în Rusia şi denunţată ca o 'anexare ilegală' de către Ucraina şi mare parte a comunităţii internaţionale. Decizia a antrenat sancţiuni grele europene şi americane care au lovit dur economia rusă.

Poroșenko promite înaintea alegerilor

'Crimeea va fi returnată Ucrainei. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla cât mai curând posibil, imediat după alegerile prezidenţiale din 31 martie', a declarat luni preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care candidează pentru al doilea mandat prezidenţial.

Vladimir Putin, a cărui popularitate în Rusia a crescut după anexarea Crimeii înainte de a scădea din nou, a respins în mod repetat orice revenire a peninsulei la Ucraina.

Potrivit unui sondaj al Centrului de opinie publică (FOM) din Moscova, efectuat la începutul lunii martie, doar 39% dintre ruşi la ora actuală că anexarea a adus Rusiei 'mai mult bine decât rău', faţă de 67% în 2014. Cu toate acestea, 49% dintre cei intervievaţi consideră anexarea 'fără îndoială pozitivă' şi numai 9% o apreciază ca negativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel