Raport MCV. Îngrijorările Comisiei Europene

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Raportul MCV pentru România a fost dat publicității, iar Comisia Europeană se arată în continuare îngrijorată cu privire la acesta. 

Îngrijorările Comisiei Europene (CE) cu privire la cadrul legislativ în materie de integritate şi-au păstrat caracterul de actualitate, consideră Agenţia Naţională de Integritate (ANI), cu referire la raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al CE, scrie Agerpres. 

"Îngrijorările Comisiei Europene cu privire la cadrul legislativ în materie de integritate şi-au păstrat caracterul de actualitate şi în raportul din 2019: 'În ultimii doi ani şi jumătate au fost adoptate cinci propuneri legislative de modificare a legilor în materie de integritate. Pe lângă slăbirea anumitor dispoziţii şi a capacităţii Agenţiei Naţionale de Integritate de a-şi continua activitatea, această suită de modificări a contribuit şi mai mult la menţinerea unui peisaj juridic fragmentat'. Aplicarea unor sancţiuni suficient de disuasive în caz de incompatibilitate şi conflict de interese reprezintă un element important în prevenirea corupţiei", se arată în raportul MCV", a arătat ANI într-un comunicat de presă.

PREVENT - "rămâne pe deplin operaţional"

Potrivit ANI, raportul publicat marţi de către Comisia Europeană cu privire la progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) arată că sistemul de prevenire a conflictelor de interese în achiziţiile publice - PREVENT - "rămâne pe deplin operaţional", acesta acţionând ca un "element important de descurajare".

Documentul remarcă faptul că în cei doi ani de funcţionare, sistemul a analizat 33.384 proceduri de achiziţie publică, emiţând 100 de avertismente de integritate privind potenţiale contracte de achiziţii publice cu o valoare totală de 243 milioane euro.

"În sens mai larg", arată raportul, "bilanţul ANI în ceea ce priveşte investigarea cazurilor de incompatibilitate şi de conflicte de interese de natură administrativă a rămas constant". În ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţii administrative, raportul precizează faptul că Agenţia Naţională de Integritate utilizează fondurile europene pentru îmbunătăţirea instrumentelor IT folosite în activitatea inspectorilor de integritate. Tot la acest capitol este menţionat şi proiectul "LINC", al cărui scop este creşterea capacităţii administraţiei publice centrale şi a Parlamentului de a identifica, sancţiona şi preveni incidentele de integritate", a detaliat ANI.

Comisia Europeană a publicat raportul MCV pentru România

Comisia Europeană a publicat, marţi, raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, instituit la 1 ianuarie 2007 pentru a evalua progresele înregistrate de ţara noastră în raport cu angajamentele asumate în domeniul reformei judiciare şi al combaterii corupţiei.

Evoluţia situaţiei privind reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei în România în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisia Europeană, care în mai 2019 a trebuit să informeze autorităţile române că, dacă nu fac îmbunătăţirile necesare sau dacă adoptă noi măsuri negative, va lua măsuri în temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depăşeşte parametrii evaluaţi în cadrul MCV, relevă raportul adoptat de Colegiul Comisarilor.

Situația din noiembrie 2018 până în prezent

Raportul face un bilanţ al evoluţiei situaţiei din luna noiembrie 2018 până în prezent cu privire la toate recomandările formulate de Comisia Europeană. Acest raport este completat de un document de lucru al serviciilor Comisiei, care prezintă o analiză detaliată realizată pe baza dialogului continuu purtat de serviciile Comisiei cu autorităţile române.

În raport se constată că, în perioada scursă de la ultimul raport, Comisia Europeană a fost nevoită să îşi exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autorităţile române cu privire la evoluţia situaţiei în materie de reformă a sistemului judiciar şi de luptă împotriva corupţiei. De fiecare dată, Comisia a constatat o involuţie faţă de progresele înregistrate în anii precedenţi, situaţie care constituie o sursă de preocupare majoră, conform sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel