Încălzirea globală duce la topirea ghețarilor și scoate la iveală alpiniștii dispăruți de zeci de ani.
Temperaturile ridicate cu care ne confruntăm în ultimii ani duce la topirea ghețarilor, lucru care scoate la iveală trupuri de alpiniști dispăruți sau obiecte aparținând iubitorilor de călătorii montane.
Un caz recent a avut loc în această lună, când rămășițele unui alpinist german dispărut în timpul unei drumeții pe un ghețar în apropierea Muntelui Mattarhorn (Elveția), în 1986 au fost recuperate ca urmare a topirii ghețarilor, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Descoperirea a fost făcută pe 12 iulie de către alpinişti care se aflau în drumeţie pe gheţarul Theodul din Zermatt, a anunţat joi poliţia din cantonul Valais.
”Analiza ADN a permis identificarea unui alpinist care era dat dispărut din 1986", a spus poliţia într-un comunicat.
”În septembrie 1986, un alpinist german, care avea 38 de ani, a fost dat dispărut după ce nu s-a mai întors din drumeţie”, a precizat poliţia care nu a oferit alte informaţii cu privire la identitatea alpinistului şi nici asupra împrejurărilor morţii sale.
Aceasta a publicat, însă, o poză cu o gheată de drumeţie cu şireturi roşii ieşită din zăpadă care a aparţinut persoanei dispărute.
Rămăşiţele alpinistului sunt supuse unei analize medico-legale la Spitalul Valais, ceea ce le-a permis experţilor să facă legătură cu dispariţia din 1986, a mai spus poliţia.
Topirea gheţarilor ca urmare a schimbărilor climatice a condus la descoperirea cadavrelor unor alpinişti dispăruţi de zeci de ani.
În 2015, rămăşiţele a doi tineri alpinişti japonezi care au dispărut pe Muntele Matterhorn în urma unei furtuni de zăpadă în 1970 au fost descoperite, iar identitatea lor a fost confirmată cu ajutorul testelor ADN.
Citește și: Topirea ghețarilor din Elveția dezvăluie rămășițe umane și piese de avioane
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu