Răbdarea lui Trump se apropie de final. Ultimatum pentru 150 de țări: Au la dispoziție câteva săptămâni pentru a evita noi tarife

Donald Trump / Ilustrație: Oana Pavelescu
Donald Trump / Ilustrație: Oana Pavelescu

Președintele american Donald Trump reia presiunea asupra comerțului global, anunțând că peste 150 de țări trebuie să încheie rapid acorduri comerciale cu Statele Unite, altfel se vor confrunta cu noi tarife vamale, unele de până la 50%.

După o perioadă de relativă acalmie, președintele american Donald Trump revine la presiuni comerciale dure asupra partenerilor internaționali. Conform CNN, liderul de la Casa Albă a transmis că în lipsa unor acorduri comerciale rapide, Statele Unite vor introduce noi taxe vamale mai mari în viitorul apropiat.

În cadrul unei reuniuni de afaceri desfășurate la Abu Dhabi, Trump a declarat că peste 150 de state trebuie să decidă rapid dacă vor încheia înțelegeri comerciale cu SUA, întrucât procesul actual de negociere este prea lent pentru a continua în această formă.

„Avem, simultan, 150 de țări care vor să încheie un acord, dar nu poți să te întâlnești cu atâtea țări,” a spus președintele.

„Așa că, la un anumit punct, în următoarele două până la trei săptămâni, cred că Scott și Howard vor trimite scrisori în care, în esență, vor spune – vom fi foarte corecți – dar le vom spune oamenilor cât vor plăti pentru a face afaceri în Statele Unite.”, a completat el.

Trump a oferit aceste explicații la finalul vizitei sale în Orientul Mijlociu, avertizând că termenul de două-trei săptămâni este limita până la care se mai pot purta negocieri. După aceea, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și secretarul Comerțului, Howard Lutnick, vor notifica statele respective cu noile condiții tarifare.

"Nu este posibil să ne întâlnim cu toți cei care vor să facă înțelegeri cu noi" - ceasul ticăie pentru 150 de țări în fața tarifelor

Pe 9 aprilie, liderul american a suspendat temporar tarifele denumite „ tarife reciproce masive”, introduse pe 2 aprilie de „Ziua Eliberării”. Această pauză de 90 de zile fusese concepută pentru a permite discuții constructive. De atunci, peste 100 de țări s-au arătat dispuse să inițieze tratative, ceea ce a pus o presiune suplimentară asupra echipei de negociatori americani.

În lipsa unor acorduri finale, administrația Trump ia în calcul reintroducerea unor tarife semnificative, chiar și de până la 50%. Acestea nu ar respecta întotdeauna principiul reciprocității și ar putea afecta în mod disproporționat țările cu dezechilibre comerciale mari față de SUA.

„Cred că le-ar putea contesta, dar, în mare parte, cred că vom fi foarte corecți, însă nu este posibil să ne întâlnim cu toți cei care vor să o facă,” a mai spus Trump.

Această abordare nu este o premieră. Pe 23 aprilie, președintele a reiterat în Biroul Oval intenția de a stabili unilateral nivelul taxelor pentru țările care nu acceptă condițiile Washingtonului.

„La final, cred că vom avea acorduri excelente și, apropo, dacă nu avem un acord cu o companie sau o țară, vom stabili tariful. Aș spune în următoarele câteva săptămâni, nu-i așa? Așa cred. În următoarele două, trei săptămâni. Vom stabili valoarea,” declara atunci Trump.

Până în prezent, două acorduri comerciale au fost anunțate: unul cu Regatul Unit, la începutul lunii, și altul cu China, în urma unor negocieri purtate de Bessent și reprezentantul comercial american Jamieson Greer la Geneva. Alte circa 12 țări se află în discuții active cu administrația Trump, iar liderul american a sugerat că vor mai urma și alte înțelegeri.

India, Japonia și Coreea de Sud se află printre țările avansate în proces, deși schimbările politice preconizate la Seul ar putea amâna finalizarea negocierilor.

Ambițiile liderului american. Care este "victoria totală"?

Deocamdată, nu există detalii clare privind nivelul noilor tarife și nici dacă acestea vor înlocui complet sistemul de tarife reciproce suspendat în aprilie. La acest moment, SUA aplică o taxă standard de 10% pentru majoritatea bunurilor importate, cu unele excepții notabile. Trump a sugerat însă că aceste procente ar putea crește semnificativ.

După încheierea acordului cu Marea Britanie – care beneficiază de o taxă de 10% – Trump a avertizat că celelalte state nu vor primi condiții similare, ceea ce înseamnă tarife potențial mai ridicate.

Un raport al Fitch Ratings arată că, în ciuda unei reduceri temporare a tarifelor pentru produsele chinezești, nivelul mediu actual de taxare pentru importuri este de 13%, în creștere față de 2,3% înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă.

Ambițiile liderului american sunt clare: luna trecută, el a afirmat că ar considera o „victorie totală” atingerea unui tarif mediu de 50% într-un an.

Oscilațiile frecvente ale politicii comerciale au creat nesiguranță pe piețe, provocând căderi bursiere urmate de reveniri, pe măsură ce Trump s-a arătat mai dispus la dialog. Economiștii avertizează însă că o nouă escaladare tarifară ar putea readuce în discuție riscul unei recesiuni în SUA.

Într-un interviu acordat revistei Time la final de aprilie, Trump a declarat:

„Trebuie să înțelegi, mă ocup de toate companiile, țări foarte prietenoase. Ne întâlnim cu China. Ne descurcăm bine cu toată lumea. Dar, în cele din urmă, eu am încheiat toate acordurile. Am încheiat 200 de acorduri,”

Promițând că acestea vor fi anunțate oficial în maximum o lună, Trump a accentuat ideea de progres rapid, deși realitatea negocierilor comerciale complexe contrazice acest optimism.

De altfel, chiar și Trump a admis recent că este imposibil să încheie zeci sau sute de tratate într-un timp atât de scurt, ceea ce demonstrează limitele unei strategii bazate pe presiune. Între timp, americanii s-ar putea confrunta cu prețuri mai mari pentru produsele din import, concluzionează CNN.

CITEȘTE ȘI: Zelenski, Macron și alți lideri europeni îi cer lui Trump să intervină, după eșecul negocierilor cu Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel