Putin l-a demis pe comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, care se afla în această funcţie din 2019, a fost destituit joi de preşedintele rus Vladimir Putin, în urma exploziilor devastatoare de marţi de la baza aeriană din Novofiodorovka, unde staţiona Regimentul 43 de asalt naval - principala componentă aeriană de atac a Flotei ruse din Marea Neagră, anunţă vineri media ucrainene, citând canale Telegram proruse din Sevastopol, oraş-port din Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Cel puţin opt avioane de luptă au fost distruse în urma deflagraţiilor, pe care Ministerul rus al Apărării le-a numit accidentale, în timp ce surse occidentale consideră că în spatele acestora ar putea fi forţe speciale ucrainene sau rezistenţa ucraineană din spatele frontului, potrivit publicaţiei Focus.

Conform jurnaliştilor ucraineni, amiralul Viktor Osipov, care se menţinuse în post chiar şi după scufundarea crucişătorului "Moskva", tot în urma atacurilor ucrainene, ar fi fost înlocuit de viceamiralul Viktor Sokolov (59 de ani).

În 2013, Sokolov a fost numit comandant adjunct al Flotei Nordului, din 2020 aflându-se la conducerea Academiei Navale 'Amiralul Kuzneţov'. Nu există deocamdată vreun comentariu oficial din partea comandamentului Flotei ruse din Marea Neagră.

Exploziile de pe aerodromul militar Saki din peninsula Crimeea ocupată au slăbit semnificativ aviaţia navală a Flotei ruse din Marea Neagră, potrivit experţilor din serviciile britanice de informaţii, citaţi de dpa.

Cel puţin opt avioane au fost distruse sau avariate, indică vineri Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre frontul din Ucraina, în baza informaţiilor provenind de la serviciile sale secrete. Saki era folosit în primul rând ca bază pentru aeronavele flotei marinei ruse din Marea Neagră", se menţionează în comunicat.

Cauza exploziilor de marţi rămâne neclară, adaugă Ministerul britanic al Apărării, dar coloanele de fum în formă de ciupercă văzute în videoclipurile martorilor proveneau cel mai probabil din patru zone în care muniţia era stocată neprotejată.

Potrivit britanicilor, aerodromul în sine ar trebui să fie încă utilizabil în pofida pagubelor considerabile.

Cu toate acestea, este probabil ca Rusia să îşi ajusteze evaluarea securităţii Crimeii. Până acum, peninsula ucraineană, ocupată de Rusia din 2014, fusese cel mai probabil considerată zonă sigură în spatele frontului, scrie Agerpres.

Citește și - Fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat regiunile separatiste din estul Ucrainei

O delegaţie de oficiali ruşi condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat joi regiunile separatiste din regiunea Donbas, situată în estul Ucrainei, făcând apel la strângerea relaţiilor cu Moscova, transmite AFP.

Aceasta este una din cele mai mari delegaţii ruse care au vizitat estul Ucrainei de la începutul ofensivei Moscovei pe 24 februarie.

Într-o declaraţie publicată pe Telegram, Medvedev a afirmat că "a purtat discuţii cu privire la măsurile prioritare ce trebuie luate pentru asigurarea securităţii republicilor din Donbas, conform instrucţiunilor preşedintelui" rus Vladimir Putin.

"A fost acordată o atenţie deosebită armonizării legislaţiei" regiunilor separatiste cu cea a Rusiei, precum şi reparării infrastructurii şi pregătirii şcolilor pentru începerea noului an şcolar, a adăugat el.

Din delegaţie au mai făcut parte adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko, ministrul de interne, Vladimir Kolokolţev, şi şeful serviciilor de securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov.

Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008 - 2012 şi apoi prim-ministru între 2012 şi 2020, este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

În estul Ucrainei, delegaţia a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu liderul separatist din Lugansk, Leonid Pasecinik şi cu cel al regiunii învecinate Doneţk, Denis Puşilin.

Aceste două entităţi s-au separat în 2014 cu sprijinul Moscovei şi s-au extins ca urmare a ofensivei pe care Rusia o conduce anul acesta împotriva Ucrainei. Moscova consideră aceste teritorii drept state, pe care însă comunitatea internaţională nu le recunoaşte.

Vizita lui Dmitri Medvedev survine într-un moment în care Moscova este suspectată că plănuieşte anexarea unor zone mari din Ucraina. Autorităţile separatiste pledează în mod deschis pentru anexarea la Rusia, iar administraţiile pro-ruse de ocupaţie din sud se pregătesc să organizeze referendumuri de anexare, dintre care unele ar putea avea loc chiar luna viitoare. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel