Putin a câștigat. Ucraina, înfrântă după planul Poroșenko

Președintele ucrainean Petro Poroșenko le-a propus separatiștilor o ofertă care include concesii majore din partea Kievului. Regiunile din Estul Ucrainei controlate de rebeli ar urma să primească puteri sporite pe care Rusia, prin intermediul liderilor separatiști, le-ar putea folosi ca pârghii pentru a avea un cuvânt de spus în viitorul Ucrainei.

Poroșenko le-a oferit separatiștilor un statut special de auto-guvernare pentru teritoriile pe care aceștia le ocupă. Totodată, liderul de la Kiev a promis protecție pentru limba rusă, vorbită de majoritatea locuitorilor din Est. El susține că le va permite regiunilor controlate de rebeli să-și aleagă proprii judecători, să-și creeze propriile forțe de poliție și să cultive legături mai strânse cu Rusia, dar fără să se rupă de Ucraina, conform Washington Post.

Oferta s-a materializat într-un proiect de lege înaintat de președintele Poroșenko Parlamentului ucrainean. Actul normativ relevă până unde este dispus să meargă Kievul pentru a pune capăt conflictului care a costat viața a cel puțin 3.000 de persoane.

Statutul de autoguvernare este garantat pentru o perioadă limitată: 3 ani. Însă activiștii pro-europeni se tem că Poroșenko cedează prea mult în fața rebelilor și că, în această perioadă  de 3 ani, separatiștii nu vor face decât să-și consolideze puterea.

Avertismentul șefului NATO, lovit de nulitate după oferta Poroșenko

În ultima zi a summit-ului NATO din Newport, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a transmis, fără s-o nominalizeze, un mesaj Rusiei: "nicio terță țară nu va avea drept de veto asupra extinderii NATO". Cuvintele danezului vizau tentativele Rusiei de a bloca accederea în NATO a Ucrainei, Georgiei sau Republicii Moldova, țări la granița cărora Rusia a sădit conflicte înghețate.

Încă nu este clară dimensiunea autonomiei pe care Kievul este dispus s-o ofere regiunilor din Estul Ucrainei. Însă multe elemente ale planului schițat de Poroșenko amintesc de situațiile din Georgia și Republica Moldova, unde "infectarea" unei părți a teritoriului a paralizat întregul stat. 

Șeful NATO dezvăluie rolul României în disputa cu Rusia

Scenariul s-ar putea repeta acum în Ucraina. Separatiștii vor consolida legăturile cu Rusia, de care depind economic și militar. Dacă rebelii vor avea și control asupra graniței, fortificarea acestei legături va fi facilitată. Intervenția unei terțe țări în extinderea NATO va fi, de fapt, o imixtiune indirectă și voalată prin intermediul separatiștilor. Noi stăpâni legitimi din Donbas și Lugansk vor fi pârghiile folosite de Rusia pentru a bloca aspirațiile euro-atlantice ale Kievului.

Poroșenko insistă însă că, în ciuda concesiilor largi, va reuși să păstreze teritoriile controlate de rebeli în interiorul granițelor Ucrainei și va preveni independența acestora. "Nu este nimic mai important pentru noi decât pacea. Acestea sunt poziții cheie care o vor asigura (pacea - n.r)", a arătat președintele.

Cinci actuali și foști consilieri ai președintelui Putin declarau recent pentru Bloomberg că scopul final al lui Putin în Ucraina este acela de a crea în regiunile ucrainene estice forme cvasi-statale care să aibă drept de veto asupra viitorului țării. Sursele citate spuneau că liderul de la Kremlin nu se va mulțumi până când regiunile estice, unde majoritatea populației este vorbitoare de limba rusă, nu vor primi autonomie.

Scopul final al lui Putin în Ucraina - surse oficiale rusești

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel