Putem decoda istoria antică cu ajutorul inteligenţei artificiale?

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un proiect implementat în Turcia promite înţelegerea trecutului. 1.954 de tablete hitite antice au fost citite pentru prima dată folosind inteligența artificială (AI).

Faza inițială a proiectului, care a implicat citirea, scanarea și digitalizarea tăblițelor cuneiforme hitite păstrate în colecțiile Muzeului Çorum, Muzeului de Arheologie din Istanbul și Muzeului Civilizațiilor Anatolice din Ankara, a fost finalizată. Acest proiect remarcabil va ajuta cercetătorii să analizeze rapid și ușor documentele antice, accelerând procesul de descifrare în cadrul proiectului derulat în colaborare cu Universitatea din Ankara și Direcția Generală a Patrimoniului Cultural și Muzeelor, scrie unite.ai.

500 de tăblițe cuneiforme hitite au fost traduse la începutul proiectului prin fotografierea lor la rezoluție înaltă și scanarea lor cu tehnologia 3D. Conform rezultatelor testării, rata de succes a AI a fost de 75,66%. Datele obținute din tabletele descifrate vor fi împărtășite lumii științifice de hittitologi. De asemenea, publicul va putea vizualiza tăblițele de lut cuneiforme odată ce faza de traducere se va termina în Biblioteca Digitală Hittită, care va fi deschisă în curând.

Premieră mondială

Cercetătorul și coordonatorul proiectului de la Universitatea din Ankara, Özlem Sir Gavaz, a subliniat că proiectul este primul de acest gen din lume și a spus: „Are o mare semnificație faptul că tabletele Boğazkale au fost descoperite în Çorum. Am inițiat un astfel de proiect pentru prima dată în lume pentru a citi tablete hitite cu AI. Au existat exemple înainte? Da. În Chicago, Toronto și Universitatea Tel Aviv. Cei înrudiți direct cu IA se aflau pe tăblițele babiloniene și akkadiene. Nu a existat niciun proiect de digitalizare a tabletelor hitite și apoi integrarea lor cu AI. Prin urmare. Suntem destul de mândri de asta.”

Proiectul, numit „Scanarea 3D a tăblițelor cuneiforme în Muzeul Civilizațiilor Anatolice și citirea tăblițelor Boğazköy cu AI”, este susținut și de Ministerul Culturii și Turismului, Universitatea Ankara și Patrimoniul Cultural și Muzeele. În prezent, cu aproximativ 2,5 milioane de fotografii punctuale, 86 dintre tablete au fost scanate în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel