Pubertatea precoce la băieți, consecințe grave

Pubertatea precoce la băieți este asociată cu riscul dezvoltării unor tulburări de comportament precum consumul abuziv de alcool, dependența de droguri sau de medicamente, susține un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh. 

Pubertatea precoce la băieți presupune o tulburare endocrină manifestată prin apariția sexualizării la vârste mai mici decât în mod normal ca urmare a secreției crescute de testosteron - hormonul specific masculin. Cercetătorii americani au observat că tocmai acest nivel crescut al testosteronului, alături de alți factori sociali, joacă un rol important în declanșarea unor comportamente riscante la adolescenți. 

„Cu cât tinerii încearcă mai devreme alcoolul sau diverse tipuri de droguri, cu atât au mai multe riscuri de a dezvolta dependențe pe parcursul vieții și a de avea probleme legate de abuzul de substanțe toxice”, avertizează Kristine Marceau, coordonatoarea studiului, specialistă în tulburări de comportament. 

Studiul cercetătorilor americani se bazează pe date furnizate de Institutul american al drogurilor despre 534 de băieți, monitorizați între 1989 și 2009. Jumătate dintre ei proveneau din familii în care tatăl era afectat de toxicomanie. Cele două grupuri au fost comparate pentru a determina rolul antecedentelor familiale sau alte influențe în tulburările de comportament la adolescenți. 

La începutul studiului, subiecții aveau 11 ani. În timp au fost interogați cu privire la consumul de tutun, alcool, canabis, cocaină, opiacee ș.a. În paralel le-au fost aplicate teste hormonale la 11 ani, 13 ani și 16 ani, plus alte teste de evaluare a pubertății. 

Astfel a reieșit că băieții diagnosticați cu pubertate precoce aveau cele mai mari niveluri de testosteron și cel mai mare risc de tulburări comportamentale manifestate prin abuz de alcool, dependență de droguri sau de opiacee. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel