Protocol Ministerul Justiției - Ministerul Public și avocați, încheiat. Anunț de ultimă oră

Tudorel Toader
Tudorel Toader

Ministerul Justiţiei, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) şi Ministerul Public au încheiat un protocol, joi, 14 februarie.

Remuneraţiile cuvenite avocaţilor în activităţi desfăşurate în cadrul asistenţei judiciare au fost majorate cu 141% în urma unui protocol încheiat, joi, între Ministerul Justiţiei, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) şi Ministerul Public.

Potrivit prevederilor protocolului, onorariile sunt minimale, nu pot fi reduse, iar majorarea onorariilor "poate fi efectuată până la dublul limitei minime", în raport de volumul de muncă efectiv sau de complexitatea prestaţiei. De asemenea, s-a extins tipologia prestaţiilor avocaţiale vizate de Protocol, în raport de propunerile barourilor înregistrate la UNBR până la 21 martie 2017, iar enumerarea acestora nu este exhaustivă.

"Urmare a întâlnirilor ce au avut loc în zilele de 13-14 februarie 2019, Ministerul Justiţiei, UNBR şi Ministerul Public au semnat Protocolul tripartit privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală", informează un comunicat al MJ.

Negocieri începute din 2017

Negocierile privind încheierea acestui Protocol au fost demarate din anul 2017, urmare a solicitării UNBR de majorare a onorariilor ce fuseseră negociate şi acceptate în anul 2015 prin încheierea Protocolului bilateral al organizaţiei profesionale cu MJ.

Potrivit sursei citate, cuantumul onorariilor reflectate în Protocolul a fost stabilit prin raportare la evoluţiile economico-financiare, pe baza creşterii salariului minim pe economie ca valoare de referinţă, ajungându-se la un consens asupra faptului că, onorariile astfel cum au fost stabilite prin Protocolul încheiat în anul 2015, nu puteau fi în măsură să acopere serviciul prestat de avocat, asigurând totodată şi calitatea apărării persoanelor ce sunt nevoite, datorită mijloacelor materiale precare, să apeleze la asistenţă judiciară din oficiu.

"Totodată, au fost introduse noi categorii de cereri ce pot face obiectul sistemului de ajutor public judiciar, pentru a acoperi activitatea la care avocatul din oficiu este solicitat a presta serviciul, ţinând cont de solicitările de asistenţă în activitatea desfăşurată de Ministerului Public ce vor fi acoperite din bugetul alocat de acesta", se arată în comunicat.

Vezi și: Tudorel Toader, anunţul dimineţii: Va fi semnat astăzi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel