Programul României de populare a Dunării cu sturioni, evaluat prin Programul Operaţional de Pescuit

sturioni
sturioni

Programul Guvernului de populare a Dunării cu sturioni va fi evaluat în parteneriat cu ţările riverane Mării Negre printr-un proiect depus deja spre finanţare prin Programul Operaţional de Pescuit.

Cercetătorul din cadrul Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) din Tulcea, Radu Suciu, a declarat pentru AGERPRES că proiectul se află în faza de evaluare, necesitatea punerii în practică a acestuia fiind reclamată de fondurile alocate de Guvern în ultimii ani pentru derularea programului de populare a Dunării cu sturioni.

„Credem că programul României de repopulare a Dunării cu sturioni s-a justificat şi nu suntem deloc bucuroşi că în ultimii cinci ani nu s-au găsit fonduri pentru a se face o evaluare a acestuia. Este inadmisibil să nu ai un feed-back la un program care a presupus cheltuieli mari“, a menţionat cercetătorul Radu Suciu.

Proiectul depus spre finanţare la POP a fost întocmit în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Universitatea din Galaţi şi Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Mediului din Bucureşti.

'Sperăm ca prin acest proiect să avem posibilitatea unei evaluări pe trei ani pe coasta Mării Negre din România, dar şi din celelalte ţări din regiune, el având în vedere o colaborare cu instituţii din domeniu din Ucraina, Georgia, Turcia şi Bulgaria', a conchis reprezentantul INDD.

În opinia cercetătorului Radu Suciu, în lipsa unor informaţii privind eficienţa programului de populare a Dunării cu sturioni, decizia din 2010 a Ministerului Agriculturii privind sistarea programului de populare este una îndreptăţită.

Consideraţi 'dinozaurii Dunării', speciile de sturion - morun, cegă, păstrugă şi nisetrul - constituie una dintre cele mai valoroase resurse de origine animală de pe Terra, Dunărea inferioară fiind unul din ultimele areale (singurul din Uniunea Europeană) în care aceste specii cresc şi se reproduc în mod natural.

Ca urmare a declinului efectivelor acestor specii, în 2006 România a decis interzicerea pescuitului sturionilor şi derularea unui program de populare a Dunării cu pui de sturion, anual fiind deversaţi în fluviu alevini în valoare de un milion de euro. Programul de repopulare a Dunării cu pui de sturion a fost întrerupt însă în 2010.

Pentru protejarea speciilor de sturion, şi Guvernul Serbiei a hotărât în 2007 să interzică pescuitului sturionilor în scop comercial, o decizie similară fiind luată şi de Guvernul Ucrainei care în 2010 a avut un amplu program de repopulare a Dunării cu sturioni. De asemenea, Bulgaria a decis anul acesta pentru prima dată interzicerea pescuitului comercial al sturionilor, perioada de prohibiţie urmând să se extindă şi pentru perioada 2012-2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel