Procesul lui Dan Voiculescu: Decizia finală, în DOSARUL TELEPATIA, o are tot ICCJ

Avocații lui Dan Voiculescu au cerut strămutarea dosarului "Telepatia" de la Curtea de Apel București. Cererea lor va fi  judecată în 24 septembrie, de ÎCCJ. Cu toate acestea, luni, 7 iulie, la Curtea de Apel este termen în procesul lui Dan Voiculescu, iar presa portocalie se așteaptă la o decizie definitivă.


Chiar dacă la Curtea de Apel se va finaliza procesul lui Dan Voiculescu în scurt timp, ce se întâmplă cu sentința, dacă ICCJ va decide că era îndreptățită cererea de strămutare a procesului, pe motiv că judecătorii nu au fost imparțiali? Avocatul Daniel Ionașcu și Oana Florea au explicat pentru DC News cum evoluează astfel de cazuri.

ICCJ ia hotărârea finală

"Înalta Curte se poate pronunța pe cauza strămutării  și după ce o instanță inferioară a dat verdictul. Efectul asupra hotărârii respective, de condamnare sau de achitare, este dispus prin hotărârea Înaltei Curți. Adică Înalta Curte dispune: se  strămută cauza de la instanța inferioară, se mențin, sau nu, următoarele acte. Dar, oricum, hotărârea se desființează. 

În practică, însă, se obișnuește altceva: dacă s-a dat deja o decizie definitivă într-o cauză, Înalta Curte soluționează cererea de strămutare ca rămasă fără obiect. Atunci când Înalta Curte decide că a rămas fără obiect cererea de strămutare, înseamnă că oricum ar fi respins-o. Adică, dacă s-a soluționat pe fond, Înalta Curte spune că a rămas fără obiect, tocmai ca să nu spună că respinge cererea de strămutare. Să spunem, însă, că Înalta Curte admite strămutarea, după ce a fost deja judecată cauza în instanța de la care se cere strămutarea. Atunci, ICCJ dispune unde se va judeca din nou dosarul și desființează categoric hotărârea de condamnare sau de achitare. Și tot ICCJ dispune dacă se reia cauza de la început, sau se mențin o seamă de acte deja efectuate. 

Citește și: Dan Voiculescu: Ai intrat într-o bătălie, mai şi încasezi

În practica judiciară, în majoritatea cazurilor de acest fel, atunci când instanța de unde se cerea strămutarea a dat deja o hotărâre, Înalta Curte soluționează cauza ca rămasă fără obiect", a declarat avocatul Daniel Ionașcu.

Florea: Logica de bun simț cere să se amâne judecarea dosarului "Telepatia"

Referitor la acest aspect, Oana Florea, directorul executiv al FACIAS este de părere că, referitor la judecarea cererii de strămutare, sunt două lucruri de luat în seamă. ICCJ poate menține  decizia care va fi luată luni, 7 iulie, de către Curtea de Apel București și atunci decizia strămutării rămâne fără obiect. Sau, dacă se admite strămutarea, se poate casa sentința  și se va trimite spre rejudecare. 

Citește și: Dan Voiculescu, de urgență la DNA. Chirieac: se cade în ridicol

Atâta vreme cât strămutarea a fost solicitată în timpul procesului care este pe rol, în baza principiului dreptului la apărare și a desfășurării unui proces echitabil se analizează dacă motivele pentru care s-a cerut strămutarea sunt solide.

În această cauză, Oana Florea spune că avocații pot să ceară suspendarea cauzei până la soluționarea suspendării. ”Logica juridică, de bun simț și de respectare a principiilor de drept este ca dosarul Telepatia să se amâne sau să se suspende până la decizia care va fi luată în septembrie de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța din oficiu trebuie să decidă acest lucru. Dacă nu va accepta amânarea, decizia finală o va lua ICCJ ", a mai declarat Oana Florea pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel