Cei mai mulți dintre cei care au fost principalii actori ai Revoluției din anul 1989 s-au retras din viața politică. La mai bine de două decenii de la Revoluție, personajele cheie fie s-au transformat în voci foarte puțin auzite, fie au luat cu ele secretele în mormânt.
Ion Iliescu – primul președinte al României libere – a devenit o voce din ce în ce mai puțin auzită a social democraților. Chiar și așa, pare să iasă în evidenţă în momentele cheie.
Actorul Ion Caramitru a fost acceptat imediat în rândul revoluționarilor. S-a retras din viața politică după ce a fost, pentru o scurtă perioadă, parlamentar. În prezent, este directorul teatrului Naţional din Bucureşti.
În prezent, cel mai vizibil dintre actorii revoluţiei din 89 rămâne Petre Roman, primul premier al României. După o carieră politică la vârf, acum apare la televizor mai mult în calitate de analist.
Poate cel mai controversat personaj al Revoluţiei din 1989 este Laszlo Tokes, pastorul reformat, creditat cu un rol important în declanşarea manifestaţiilor. Odată privit ca simbol al luptei pentru libertate, acum este liderul unui partid cu legături extremiste, cu discursuri antiromâneşti şi iniţiative de divizare teritorială a României. De multe ori, nelipsit nici din presa de scandal în urmă unui proces de divorţ tumultuos cu fosta soţie, scrie Antena 3.
Sergiu Nicolaescu si-a jucat propriul rol în timpul Revoluţiei din 1989. Cineastul a fost printre primii care pe 22 decembrie s-a adresat românilor prin intermediul televiziunii publice. În noiembrie 1989, Sergiu Nicolaescu era în Germania Federală, a asistat la prăbuşirea Zidului Berlinului şi a pus umărul la răsturnarea dictatorului, în următoarea lună.
Ca şi Sergiu Nicolaescu, Dan Iosif a luat secretele Revoluţiei cu el în mormânt. A fost unul dintre liderii revoluţionarilor bucureşteni din decembrie 1989 şi unul dintre cei mai fideli oameni ai fostului preşedinte Iliescu. A murit în anul 2007, după 18 ani de carieră politică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu