Primul venit, primul servit: Medicii de familie vor avea din nou plafon, doar că acum se va numi buget orientativ

Casa de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății vor să reintroducă la anul plafonul pentru medicii de familie, de data aceasta ascuns sub denumirea de buget orientativ. La fel ca în întregul sistem de sănătate, bugetul destinat medicinei de familie va fi mai mic decât cel de anul trecut, avertizează organizațiile din domeniu. Astfel, medicii de familie se vor vedea nevoiți să aleagă între pacienți sau să aplice sistemul primul venit, primul servit și să-și pregătească anunțurile cu „încearcă și luna viitoare”.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMFR) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au anunţat că se delimitează hotărât de măsurile pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii (MS) vor să le ia împotriva intereselor pacienţilor, prin proiectele de Contract-cadru şi norme pentru 2011, care prevăd introducerea unui plafon pentru medicii de familie.

Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de reducerea nejustificată a finanţării medicinei primare, cu repercusiuni directe şi profunde, nefavorabile asupra sănătăţii. „Procentul alocat medicinei de familie din fondul de asigurări de sănătate a scăzut de la an la an. În 2010 a fost 5,7%, iar pentru 2011 se anunţă un procent şi mai mic”, a afirmat dr. Doina Mihăilă, preşedinte al FNPMFR. Aceasta a menţionat că în 2010 s-au alocat pentru acest segment 1.105 mii lei, iar pentru 2011 se anunţă 1.067 mii lei, deci o scădere. Dr. Mihăilă s-a referit la măsurile care au fost luate în 2010, care nu au fost dintre cele mai fericite şi care au dus la scăderea accesului la medicul de familie prin plafonarea numărului de consultaţii. „În 2011 se are în vedere reintroducerea bugetului orientativ, adică un fel de plafon”, a explicat dr. Mihăilă, specificând că se transferă plafonul de la farmacii la medicul de familie, ceea ce este împotriva legislaţiei şi atrăgând atenţia că nimeni nu are dreptul, potrivit reglementărilor în vigoare să facă acest lucru şi să îi pună pe medici în situaţia să aleagă între cine trăieşte şi cine moare. Potrivit reprezentanților medicilor de familie, dacă se depăşeşte acest plafon, reprezentanţii Casei de Asigurări au atras atenţia că vor trimite controale.

Mai puține consultații, mai puține trimiteri

„Şi aşa sunt multe situaţiile în care, de pildă, în cazul bolilor cronice, pacientul trebuie să vină la control o dată la trei luni, dar în situaţia în care are o hipertensiune şi trebuie controlată mai des, acest lucru nu este cuantificat de Casă”, a spus dr. Rodica Tănăsescu.

Au fost modificate şi procentele per capita şi per serviciu, respectiv la 60% şi 40%. Prin introducerea plafonului se limitează şi numărul trimiterilor pentru investigaţii. În prezent, la nivelul ţării sunt 11.800 cabinete de medicină a familiei, care în acest moment sunt în prag de faliment, nereuşind să-şi poată plăti cheltuielile generate de cabinet. Dr. Rodica Tănăsescu a spus că în 2009 bugetul a fost cu 35-40% mai mic, în 2010 mai mic cu 5% şi dacă mai scade şi în anul 2011, situaţia medicinei de familiei se va agrava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel