Lituania, primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești: "Nu vom mai consuma gaz rusesc toxic"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Unul dintre statele membre ale Uniunii Europene refuză importurile de gaze rusești.

Lituania a devenit primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești, potrivit premierului Ingrida Šimonytė. "De acum încolo, Lituania nu va mai consuma gaz rusesc toxic", a declarat duminică Ingrida Šimonytė, potrivit CNN.

UE s-a angajat să își reducă dependența de gazul rusesc cu 66% până la sfârșitul acestui an. Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. De asemenea, Rusia îi furnizează aproximativ 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune. Luate împreună, aceste schimburi comerciale valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.

UE a promis că își va diversifica aprovizionarea cu energie, în special în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. S-au făcut puține progrese, în parte pentru că Germania - cel mai mare client de energie al Rusiei în Europa - nu a vrut să agite apele cu Moscova. Dar decizia președintelui Vladimir Putin de a ordona invazia în Ucraina a schimbat totul, scrie Mediafax.

UE vrea să reducă importurilor de gaze rusești cu 66%

La începutul lunii martie, oficialii UE au prezentat planurile de reducere a importurilor de gaze rusești cu 66% în acest an. Câteva zile mai târziu, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că liderii blocului au convenit să petreacă următoarele două luni pentru a elabora propuneri de eliminare a dependenței UE de importurile de energie din Rusia până în 2027.

Iar la 25 martie, președintele american Joe Biden a anunțat o nouă inițiativă care include faptul că Statele Unite lucrează pentru a furniza Europei cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în 2022, în parteneriat cu alte națiuni, a precizat Casa Albă.

În general, dependența Europei de gazul și petrolul rusesc s-a dovedit a fi un punct de blocaj major în eforturile occidentale de a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina. În timp ce SUA au interzis importurile de energie rusească, Europei i-a fost mult mai dificil să taie aprovizionarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel