EXCLUSIV  Primul semn al diabetului zaharat! Dr. Cristian Pandrea (Sanador): Cel mai bun test. E la îndemână şi costă puţin

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a vorbit despre semnele diabetului zaharat și testul care poate arăta istoricul glicemiei din sânge.

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a fost întrebat de jurnalistul Val Vâlcu despre semnele diabetului zaharat și testul de hemoglobină glicozilată:

"Să vorbim de glicemie, unde sunt teste care poate nu au surprins momentul în care ai avut glicemia crescută. Unii, când merg la analize, cu o zi înainte își impun un oarecare regim și evită dulciurile. Totuși, există hemoglobina glicozilată. E un test care arată istoricul“, a spus Val Vâlcu.

"E o memorie a stării glicemiei. Se apelează, dar nu cred că există vreun screening, deși eu l-aș face, dacă ar fi după capul meu. Nu e ceva sofisticat, e la îndemână și costă puțin. Eu l-aș transforma în screening. Sigur că, pe de altă parte, medicii de familie fac treaba asta chiar dacă nu e obligatoriu.

Pe de altă parte, diabetul zaharat are și alte semne și simptome, dar primul semn de diabet la aproximativ 10% din diabetici, este coma diabetică. Este semnul inaugural“, a spus medicul Cristian Pandrea.

„De fapt, omul a avut acele semne, le-a ignorat și ajunge la spital direct cu o comă diabetică“, a punctat Val Vâlcu.

„El ajunge la spital, ca primă manifestare, cu o comă diabetică. Cred că hemoglobina glicozilată este un test foarte bun. Cred că există și teste rapide de hemoglobină glicozilată. Nu știu dacă sunt la scară largă, dar din câte știu există așa ceva“, a spus, la DC News, medicul Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Câte tipuri de AVC există şi cum se face diferenţa. Dr. Cristian Pandrea: Mici subtilităţi pot sugera, dar fără să confirme, tipul de AVC

Cum recunoști un AVC, primele semne. Dr. Cristian Pandrea: Sunt simptome la care este bine să te alarmezi

Atacul vascular cerebral se produce atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă iar acest lucru se întâmplă atunci când un vas de sânge din creier se sparge (AVC hemoragic) sau atunci când apare un cheag într-un vas de sânge, care întrerupe alimentarea creierului.

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Sanador şi al Serviciului de Ambulanţă Sanador, a explicate care sunt simptomele ce prevestesc un AVC.

”Cel mai frecvent semn este durerea de cap, cefaleea rebelă care nu cedează la nimic - este un factor de alarmă. Dar alterarea funcției motorie în orice segment al corpului, că e la membrele superioare sau inferioare, că este vorba doar despre o mână sau doar o gambă, toate aceste tipuri de simptome care nu sunt uzuale, nu se întâlnesc în viața de zi cu zi, astea trebuie să fie semnale de alarmă. Tulburarea de vorbire, tulburarea de auz, vederea brusc alterată - adică numai vezi, este încețoșată - sunt simptome la care este bine să te alarmezi”, a declarat dr. Cristian Pandrea, într-un interviu pentru DC NEWS şi DC MEDICAL (citește AICI).

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Ești martor la un AVC? Pandrea (SANADOR): Ce să faci cât timp aștepți să vină ambulanța / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel