Primul Război Mondial a reprezentat, pe lângă luptele propriu-zise de pe front, şi un la fel de important război propagandistic, apreciază istoricul Alin Ciupală.
Istoricul Alin Ciupală a vorbit, în cadrul unui interviu acordat DC News, despre modul în care a funcţionat propaganda în timpul desfăşurării Primului Război Mondial, în special în cazul presupuselor arme chimice ce puteau fi folosite în luptă.
"Gazele de luptă sunt folosite, în special, pe frontul occidental. Acela este, până la urmă, marele teatru de luptă. Sigur că, pentru noi, câmpurile de luptă din România sunt importante, au importanţă chiar la nivelul desfăşurării generale a războiului, dar totuşi frontul românesc este unul secundar.
Dar asta nu înseamnă că pe frontul românesc s-au experimentat aceste arme. Problema nu este una materială legată de infrastructură. Este legată de strategia generală la nivelul Europei, pentru că cei care iau decizia se uită la ce se întâmplă în Europa, în general. Cum spuneam, chiar dacă pentru noi frontul Românesc este cel mai important, nici nu putea fi altfel, totuşi frontul românesc este unul secundar. […]
"Construcţie a propagandei antantiste"
Toată povestea cu acele bombe descoperite, îngropate în curtea legaţiei germane de la Bucureşti erau acolo pentru a putea fi folosite, la o adică, împotriva României de fapt nu reprezintă altceva decât o construcţie a propagandei antantiste. […] La fel cum s-a întâmplat cu armele de distrugere în masă din Irak. Ele nu au fost găsite dar, de fapt, lucrul acesta a contat mai puţin. În Primul Război Mondial, dincolo de războiul care se poartă în prima linie, între militarii aflaţi în tranşee, s-a dus, de la început la sfârşit, un la fel de important război propagandistic, iar acesta joacă un rol important inclusiv în România", a declarat istoricul Alin Ciupală.
Urmăreşte aici declaraţiile lui Alin Ciupală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu