Curtea de Apel București a confirmat miercuri, 21 mai, arestarea preventivă a primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, respingând ca nefondată contestația formulată de edil împotriva deciziei Tribunalului București.
Măsura arestului preventiv vine după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au demonstrat că acesta a încălcat condițiile impuse prin controlul judiciar pe cauțiune, aplicat în luna ianuarie 2025 într-un dosar de corupție deosebit de complex.
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis, miercuri, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, va fi dus în arestul de la Câmpina.
„Astăzi, polițiștii din cadrul Poliției orașului Sinaia pun în executare un mandat de arestare preventivă emis de Tribunalul București, la data de 21 mai 2025, pe numele unui bărbat de 56 de ani, din orașul Sinaia. Persoana în cauză urmează să fie încarcerată în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Câmpina, unde va executa măsura arestării preventive, pentru o durată de 30 de zile”, informează Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.
Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că Oprea a fost deja preluat de către polițiști de la locuința sa.
Pe 16 mai 2025, Tribunalul București a admis solicitarea procurorilor DNA privind înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu arestul preventiv în cazul lui Vlad Oprea. Miercuri, 21 mai, Curtea de Apel București a menținut această decizie, stabilind astfel definitiv ca edilul din Sinaia să fie arestat preventiv.
Primarul Vlad Oprea fusese plasat în ianuarie 2025 sub control judiciar, cu mai multe interdicții severe, printre care exercitarea funcției de primar și comunicarea cu martorii din dosar, direct sau indirect. Cu toate acestea, anchetatorii au descoperit că edilul a sfidat aceste măsuri și a continuat să se implice activ în administrarea orașului.
Potrivit probelor prezentate de DNA, în datele de 4 și 13 martie 2025, Vlad Oprea s-a întâlnit în mod repetat cu viceprimarul din Sinaia, în camera tehnică a unui hotel din oraș, locație aparent aleasă pentru a evita supravegherea autorităților. Viceprimarul este cel care preluase atribuțiile de primar în perioada suspendării lui Oprea.
Discuțiile dintre cei doi au fost însă înregistrate de anchetatori. Din conținutul convorbirilor rezultă că Vlad Oprea continua să conducă de facto Primăria Sinaia, oferind indicații legate de proiectele de pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local, de gestionarea bugetului local și de relația contractuală cu serviciile publice.
„În concret, în perioada martie - aprilie, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, deși se afla sub măsura controlului judiciar (...), în fapt, ar fi exercitat atribuțiile de primar, dând dispoziții directe viceprimarului (...), privind bugetul local, relațiile cu Consiliul Local, gestionarea relațiilor contractuale și suspendarea unor angajați din primărie”, arată DNA în comunicatul oficial.
Vlad Oprea este urmărit penal într-un dosar de corupție în care apar numeroase capete de acuzare:
- luare de mită în formă continuată,
- efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția,
- trafic de influență în formă continuată,
- fals în declarațiile de avere,
- abuz în serviciu,
- spălare de bani,
- folosirea influenței politice pentru obținerea de foloase necuvenite,
- execuția de lucrări de construcție fără autorizație.
Anchetatorii susțin că edilul ar fi profitat de poziția sa în administrația locală pentru a influența decizii administrative, a obține avantaje financiare personale și a disimula operațiuni comerciale incompatibile cu funcția publică de primar.
Arestarea preventivă a primarului din Sinaia, Vlad Oprea, este valabilă pentru o perioadă inițială de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, în funcție de evoluția anchetei. Ancheta penală se află într-o fază avansată, iar autoritățile susțin că există probe concludente privind faptele comise de edil.
Decizia definitivă a Curții de Apel București marchează un moment important într-un caz care atrage atenția asupra corupției din administrația locală și asupra încercărilor unor funcționari publici de a ocoli legea, chiar și după ce au fost deja puși sub urmărire penală.
Pentru locuitorii orașului Sinaia, cazul aduce o stare de incertitudine privind conducerea orașului, în timp ce viceprimarul rămâne, cel puțin temporar, în funcția de primar interimar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu