Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este dispus să trimită trupe britanice în Ucraina ca parte a unei forțe de menținere a păcii după încheierea războiului. Declarația sa vine în contextul eforturilor de a convinge Statele Unite că Europa trebuie să joace un rol semnificativ în negocierile privind sfârșitul conflictului, relatează Reuters.
Starmer a subliniat că nu a luat această decizie cu ușurință și că înțelege riscurile la care s-ar putea expune militarii britanici. Cu toate acestea, premierul consideră că asigurarea unei păci durabile în Ucraina este esențială pentru a preveni alte acte de agresiune din partea președintelui rus Vladimir Putin.
Duminică, secretarul de stat american Marco Rubio a afirmat că Ucraina și Europa vor fi parte din orice „negocieri reale” pentru a pune capăt războiului declanșat de Moscova. Acesta a indicat că discuțiile programate între oficialii americani și ruși în această săptămână vor reprezenta o oportunitate de a evalua seriozitatea lui Putin în privința încheierii conflictului.
Sfârșitul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, „atunci când va veni, nu poate deveni doar o pauză temporară înainte ca Putin să atace din nou”, a scris Starmer într-un articol publicat în ziarul Daily Telegraph.
Aceasta este prima dată când Starmer afirmă în mod explicit că ia în calcul trimiterea unor forțe britanice de menținere a păcii în Ucraina. Anterior, premierul declarase că Regatul Unit este dispus să contribuie la orice acord de pace negociat.
În articol, Starmer a subliniat că e pregătit să contribuie la garantarea securității din Ucraina „prin trimiterea propriilor noastre trupe pe teren, dacă este necesar”, a scris Starmer. „Nu spun asta cu ușurință. Simt foarte profund responsabilitatea pe care o implică posibila punere în pericol a militarilor britanici”, a mai scris acesta.
Starmer este așteptat să participe luni la Paris la o întâlnire organizată de președintele francez Emmanuel Macron, alături de cancelarul german Olaf Scholz, premierul polonez Donald Tusk, secretarul general al NATO, Mark Rutte, premierul italian Giorgia Meloni și alți lideri europeni. Discuțiile vor viza viitorul Ucrainei și securitatea europeană.
Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a surprins săptămâna trecută aliații europeni din NATO și Ucraina prin anunțul că a discutat cu Vladimir Putin fără a consulta celelalte state și că intenționează să inițieze un proces de pace. Mai mult, trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a sugerat că Ucraina și liderii europeni ar putea fi excluși din negocierile pentru pace.
În acest context, oficiali americani și ruși urmează să se întâlnească în Arabia Saudită în zilele următoare pentru a începe negocieri care ar putea duce la încheierea războiului de aproape trei ani dintre Rusia și Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News