Președintele Italiei a dizolvat parlamentul, pentru a declanșa alegeri anticipate

Cum își apără Scala din Milano decizia de a deschide noua stagiune cu o operă rusă FOTO: Pexels
Cum își apără Scala din Milano decizia de a deschide noua stagiune cu o operă rusă FOTO: Pexels

Preşedintele italian Sergio Mattarella a anunţat joi dizolvarea celor două camere parlamentare, Senatul şi Camera Deputaţilor, ceea ce va declanşa în mod automat alegeri anticipate în această toamnă în a treia economie din zona euro, transmite AFP.

'Situaţia politică a condus la această decizie', a afirmat preşedintele într-o declaraţie televizată, făcând referire la demisia prim-ministrului Mario Draghi, după ce acesta a pierdut sprijinul a trei partide importante din coaliţia sa - Mişcarea 5 Stele (M5S), Liga şi Forza Italia.

'Discuţia, votul şi modalităţile în care acest vot a fost exprimat ieri în Senat' au demonstrat absenţa 'sprijinului parlamentar pentru guvern şi absenţa perspectivelor pentru a da naştere unei noi majorităţi', a explicat preşedintele italian.

'Această condiţie a făcut inevitabilă dizolvarea anticipată a parlamentului', care 'este întotdeauna ultima opţiune', a adăugat el.

Media din Italia avansează trei posibile date pentru viitoarele alegeri: 18 septembrie, 25 septembrie sau 2 octombrie.

Favoritul clar al scrutinului este coaliţia zisă 'de centru-dreapta', care reuneşte Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, şi extrema-dreaptă reprezentată de Liga lui Matteo Salvini şi de Fratelli d'Italia.

Fratelli d'Italia, partid post-fascist prezidat de Giorgia Meloni, conduce în intenţiile de vot, cu aproape 24%, urmat de Partidul Democrat (22%) şi de Liga (14%), conform unui sondaj realizat de institutul SWG pe 18 iulie. Forza Italia ar întruni 7,4% din voturi, iar M5S 11,2%.

Italia va organiza alegeri anticipate pe 25 septembrie

Italia va organiza alegeri anticipate pe 25 septembrie, după ce preşedintele Sergio Mattarella a dizolvat parlamentul în urma demisiei premierului Mario Draghi, transmit dpa şi Reuters.

Data alegerilor a fost anunţată într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri la Roma, au relatat agenţiile italiene ANSA şi Adnkronos, citând participanţi la reuniune.

Draghi, care va rămâne premier interimar, i-a mulţumit preşedintelui Mattarella pentru încrederea acordată.

'Trebuie să fim foarte mândri de munca pe care am depus-o în numele preşedintelui Republicii în serviciul cetăţenilor' a declarat el.

'Trebuie să ne ocupăm de urgenţe legate de pandemie, războiul din Ucraina, inflaţie şi costul energiei', le-a mai spus Draghi membrilor cabinetului.

El a mai afirmat că guvernul trebuie să implementeze Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), prin care Italia accesează miliarde de euro din fondul post-pandemie al Uniunii Europene în schimbul unor reforme.

Guvernul Draghi a căzut din cauza partidelor care îi "fac cu ochiul" lui Putin. "Nu este întâmplător", acuză ministrul italian de Externe

Faptul că guvernul premierului Mario Draghi a căzut din cauza partidelor care îi "fac cu ochiul" regimului preşedintelui rus Vladimir Putin "nu este întâmplător", a declarat joi ministrul italian de externe în exerciţiu, Luigi Di Maio, relatează EFE.

Faptul că guvernul premierului Mario Draghi a căzut din cauza partidelor care îi "fac cu ochiul" regimului preşedintelui rus Vladimir Putin "nu este întâmplător", a declarat joi ministrul italian de externe în exerciţiu, Luigi Di Maio, relatează EFE.

"Nu este întâmplător că guvernul a fost răsturnat de două forţe politice care îi fac cu ochiul lui Vladimir Putin", a insistat el în declaraţii făcute pentru media locale.

Premierul italian Mario Draghi şi-a prezentat joi demisia în faţa şefului statului, Sergio Mattarella, după ce a pierdut sprijinul a trei partide din cadrul coaliţiei sale de unitate naţională - Mişcarea 5 Stele (M5S), Liga (de extremă dreaptă) a lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

Di Maio, care a părăsit recent M5S, partid pe care îl condusese până în ianuarie 2020, a avertizat pe 15 iulie că la Moscova "se ţin toasturi" pentru că lui "Putin i-a fost servit capul lui Draghi".

"Acum şi Europa este mai slabă, aceasta a fost o criză planificată mai de mult de (liderul M5S şi fostul prim-ministru Giuseppe) Conte", a avertizat Di Maio.

Căderea guvernului este "primul act prin care Conte şi Salvini caută să sustragă Italia din alianţele istorice şi să o destabilizeze din punct de vedere economic", a subliniat şeful diplomaţiei italiene, în timp ce ţara se pregăteşte de alegeri anticipate.

Draghi a fost într-adevăr un susţinător ferm al Kievului de la început. Chiar astăzi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit pentru "sprijinul său neclintit în lupta împotriva agresiunii ruse şi pentru apărarea valorilor europene comune: democraţia şi libertatea", a scris el pe una din reţelele de socializare.

Unul din motivele care au agravat criza politică de la Roma au fost temerile M5S şi ale lui Conte legate de continuarea înarmării rezistenţei ucrainene, în contrast cu voinţa lui Draghi.

Umbra 'filorusă' a planat întotdeauna asupra M5S, iar în 2018 când a intrat la guvernare în coaliţie cu Liga lui Salvini, acestea au semnat un acord prin care promiteau între altele să facă presiuni pentru retragerea sancţiunilor europene împotriva Kremlinului.

"Confirmăm apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică, cu SUA ca partener privilegiat, dar cu o deschidere către Rusia care nu ar trebui înţeleasă drept o ameninţare, ci ca un potenţial partener economic şi comercial din ce în ce mai relevant", notau cele două formaţiuni.

Pe de altă parte, este binecunoscută admiraţia lui Salvini pentru Putin, pe care l-a lăudat public în repetate rânduri şi chiar a purtat tricouri cu chipul său.

Salvini avusese intenţia să se deplaseze la Moscova în 29 mai pentru ceea ce el numise o "misiune de pace", dar voiajul a fost suspendat, după criticile aliaţilor săi din guvernul italian, care nu fuseseră informaţi despre planurile sale, relata la vremea respectivă The Guardian. În plus, Ambasada Rusiei în Italia a dezvăluit că ea urma să finanţeze călătoria lui Salvini şi a delegaţiei Ligii la Moscova, cumpărându-le bilete pe un avion Aeroflot, care ar fi zburat spre Moscova prin Istanbul.

Unii jurnalişti italieni au început să investigheze dacă Liga a beneficiat cumva de sprijinul financiar al Moscovei.

Cel de-al treilea actor al crizei, Silvio Berlusconi, cunoscut ca prieten al lui Vladimir Putin, şi-a exprimat "dezamăgirea" faţă de liderul rus abia la o lună şi jumătate după declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina, aminteşte EFE, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel