Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Jim Boumelha, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că presa din România a evoluat, față de ”Era Ceaușescu” , iar criza economică pe care o traversează este comună și celorlalte state.
Autor:Pancu Raluca
” Sunt convins că presa din România nu se află în faliment, ci se află doar în criză la fel ca presa din alte ţări. Presa din România nu este foarte diferită de presa din alte ţări, nu vorbim aici de Era Ceauşescu, în care se practica un alt tip de jurnalism. Aici totul este foarte nou şi este parte a modului în care evoluează societatea din România” , a adăugat acesta.
Jim Boumelha a subliniat importanța pe care o are mass-media ca serviciu public, afirmând că există probleme la nivelul independenței sale. Totodată, acesta a ținut să precizeze că presa românească nu acordă suficientă atenție bloggerilor și că nu sunt integraţi în dezbateri, deşi mulţi dintre ei au potențial jurnalistic.
Întrebat de jurnaliști ce părere are despre amploarea pe care a luat-o presa tabloidă, Jim Boumelha este de părere că motivele financiare sunt cele au stat la baza tranformării formatului tradițional, totodată cele sociale și culturale care au vizat dezvoltarea fiecărui stat.
”Există desigur motive istorice şi poate că ţine şi de dezvoltările specifice din fiecare ţară. În general este vorba şi despre modul în care au evoluat ştirile. Conceptul de știre a fost transformat. Oamenii nu mai au timp că citească știri lungi.”
Jim Boumelha a precizat, totodată, că presa a început să aibă probleme financiare de dinainte izbugnirii crizei economice, deoarece acționariatul s-a schimbat , iar publicațiile au început să fie conduse de trusturi.
”Criza presei a fost declanșată în momentul în care nu s-a mai înregistrat profit ”, a adăugat acesta.
Cu toate acestea, Jim Boumelha consideră că on-line-ul încă nu produce suficient și nu exclude șansele ca presa să revină la ceea ce a fost odată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu