Presa internațională: România, o tânără democrație suferindă

democratie
democratie

Românii trăiesc, chiar și după mai bine de 20 de ani de la căderea comunismului, într-o democrație care funcționează prost, iar România, ţară care a devenit membră UE şi NATO, nu a reuşit să depăşească tradiţia acaparării puterii, veche de secole, comentează presa internațională ultimele evenimente petrecute pe scena politică de la București, cu două zile înainte de referendumul organizat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

AFP, într-o analiză semnată de Isabelle Wesselingh, intitulată "România, o tânără democraţie europeană suferindă", care citează opiniile unor analişti români şi străini, scrie, vineri, că, după aproape 23 de ani de la prăbuşirea uneia dintre cele mai represive dictaturi din Europa, românii trăiesc în continuare într-o democraţie care funcţionează prost, aşa cum arată recentul "puseu de febră" care a îngrijorat Europa.

"Partidele politice clientelare care reprezintă mai degrabă grupuri de interese economice decât o ideologie şi al căror scop este să deţină toate frâiele puterii, nu să apere interesul public", îl citează agenția AFP, pe Mircea Kivu. Între cauzele "bolii" se află "partidele politice clientelare care reprezintă mai degrabă grupuri de interese economice decât o ideologie şi al căror scop este să deţină toate frâiele puterii, nu să apere interesul public", apreciază sociologul Mircea Kivu, citat de agenţia franceză.

Jean-Michel de Waele, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles, susține, însă, că o cauză a situației din România este societatea civilă, uneori instrumentalizată, alteori incapabilă să se mobilizeze pentru a cere mai mult respect faţă de democraţie.

Potrivit experților citați de AFP, justiția reprezintă o sursă de speranță în tabloul nu întotdeauna îmbucurător al democraţiei române, dar supravegherea Uniunii Europene va fi crucială.

Într-un material intitulat  "Vot crucial duminică în timp ce România înclină spre autocraţie", Vlad Odobescu scrie pentru USA Today, că Europa urmăreşte cu interes să vadă ce se va întâmpla duminică în România, ale cărei progrese democratice obținute în ani ar putea fi afectate de actuala criză politică.

Directoarea de programe pentru Europa din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, Heather Conley, apreciază, tot pentru USA Today, că "există o extraordinară fragilitate a instituţiilor democratice din România şi din unele locuri în Europa Centrală", subliniind că, "în pofida străbaterii unei căi foarte, foarte lungi în ultimii 20 de ani, asistăm la o regresie în domeniul democraţiei şi statului de drept".

Potrivit cotidianului american, în cei 2 de ani de la prăbușirea regimului condus de Nicolae Ceaușescu, România a fost nevoită să suporte o corupţie endemică, să facă faţă unei economii şubrede şi să impună respectarea drepturilor omului, însă, deși ţara a devenit membră UE şi NATO, ea nu a reuşit să depăşească tradiţia acaparării puterii, veche de secole.

De asemenea, într-un material intitulat "Votul privind destituirea preşedintelui poate pecetlui viitorul ţării", Financial Times scrie că referendumul de duminică poate însemna sfârşitul carierei politice a lui Traian Băsescu, un fost căpitan de vas care a fost cândva unul dintre cei mai populari politicieni, dar care şi-a văzut popularitatea afectată de măsurile de austeritate impuse în 2010, din moment ce sondajele de opinie arată că doi din trei români ar vota pentru demiterea sa.

Considerând că milioanele de români care au emigrat în afara granițelor dovedesc o ”reticență” față de vot, jurnaliștii de la FT apreciază că pragul impus pentru validarea referendumului pare de neatins, într-o  ţară în care "oboseala alegătorilor" atinge un nivel înal, iar Traian Băsescu, aflat la putere din 2004, încurajează absenteismul de la urne, pentru a-și încheia și cel de-al doilea mandat în funcția de președinte.

Le Monde arată și el că marile manifestații de la București, organizate cu trei zile înaintea referendumului, ilustrează disensiunile profunde din rândul votanților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel