După luni de dezbateri, cancelarul Scholz a decis să livreze tancuri de luptă în Ucraina.
Punctul de cotitură așteptat de Kiev a sosit: Germania, potrivit ziarului Der Spiegel, va trimite puternicele sale tancuri Leopard 2 pentru a sprijini armata ucraineană.
Vestea a venit la doar câteva ore după zvonurile de peste ocean conform cărora Ucraina va fi aprovizionată cu tancurile americane M1 Abrams. Mișcarea Casei Albe, au subliniat mai mulți observatori, a fost menită tocmai să convingă Berlinul să pună la dispoziție mijloace care, potrivit analiștilor militari, ar putea schimba echilibrul pe câmpul de luptă.
”Administrația Biden – relatează Washington Post – este înclinată să trimită un număr semnificativ de tancuri M1 Abrams în Ucraina”. ”Un anunț de aprovizionare ar putea veni săptămâna aceasta”, a adăugat ziarul cu capital american, citând oficiali americani.
Mișcarea lui Joe Biden ar face parte dintr-o ”înțelegere diplomatică mai largă cu Germania, în care Berlinul ar fi de acord să trimită câteva dintre tancurile sale Leopard 2 și ar aproba, de asemenea, livrarea a mai multor tancuri de fabricație germană de către Polonia și alte națiuni”, scrie Europa Today.
Pe lângă valoarea materială incontestabilă a tancurilor ce vor fi folosite în curând împotriva armatei ruse, mișcarea comună a Washingtonului și Berlinului va avea ca efect evitarea unei rupturi politice în cadrul NATO.
Cu excepția unor distincții rare, Alianța Atlantică nu prezentase încă fisuri evidente, așa cum sa întâmplat în cazul tancurilor de fabricație germană. Țările din Est, Finlanda și alte guverne au răspuns pozitiv la apelul Kievului de a mobiliza tancurile fabricate în Germania pe câmpul de luptă ucrainean. Cu toate acestea, era nevoie de permisiunea de la Berlin pentru a pune temutele tancuri Leopard în serviciul armatei ucrainene.
Acest lucru se datorează faptului că Germania, în calitate de stat producător de vehicule militare grele are drept de veto asupra celui de-al doilea export care privește tancurile sale.
Reamintim că ieri, Polonia reușise să obțină de la Berlin o promisiune că Germania nu va exercita acest drept de veto asupra intenției de a furniza Ucrainei tancurile de producție germană.
Acum, cu răsturnarea de situație anticipată de presa germană, se așteaptă reacția Moscovei la ceea ce unii consideră un punct de neîntoarcere în conflictul în curs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu