Alegătorii turci au aprobat modificările asupra Constituţiei, în cadrul referendumului de duminică, 12 septembrie. Potrivit premierului turc Recep Tayyip Erdogan, prin aprobarea acestui referendum, Turcia a făcut un pas istoric către democraţie şi către un stat de drept funcţional.
După numărarea celei mai mari părţi dintre buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a anunţat că referendumul a fost aprobat de 58,1% dintre votanţi, în timp de 41,9% nu răspuns negativ la referendum, iar participarea la vot a fost de 77% din numărul total al celor cu drept de vot. Premierul turc a declarat că modificările aduse Consituţei sunt necesare pentru a întări democraţia şi pentru a aduce Turcia mai aproape de normele Uniunii Europene.
Rezultatele oficiale urmează să fie publicate luni.
Revizuirea limitează prerogativele justiţiei militare şi modifică, în favoarea puterii, structura Curţii Constituţionale şi a Consiliului Superior al Magistraturii (HSYK), care numeşte judecătorii şi procurorii.
Opoziţia laică şi naţionalistă afirmă că această reformă ameninţă independenţa justiţiei şi pune în discuţie separarea puterilor în stat.
În timpul votului au avut loc incidente, în sud-estul Anatoliei, cu populaţie majoritar kurdă, unde militanţii au împiedicat anumite persoane să se prezinte la urne. Poliţia a arestat aproximativ 90 de persoane.
Principalul partid pro-kurd din Turcia a făcut apel la o boicotare, argumentând că această reformă nu consolidează drepturile celor 15 milioane de kurzi.
But critics claim it is all about the ruling AK Party increasing its powers, notably over the judiciary. The secular establishment accuses Erdogan of harbouring Islamist ambitions, something he denies.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu