Președintele PPE din Parlamentul European: România trebuie să facă progrese

Manfred Weber
Manfred Weber

Manfred Weber, președintele PPE din Parlamentul European, aflat în România unde a avut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, a vorbit la Realitatea TV despre progresele țării noastre și despre ce mai avem de făcut pentru Schengen. „Corupția nu este permisă.”

„La Roma liderii UE, inclusiv Klaus Iohannis, vor celebra 60 de ani de UE. Ideea lui Juncker nu a fost  să pună pe masă o idee pe care să o urmeze toți, ci să discutăm alternative. Eu, ca membru al Parlamentului European și ca reprezentant al PPE nu sunt de acord, PPE nu va accepta o divizare a UE, nu va exista o Europă de clasa 1 și o Europă de clasa a doua. Eu nu sunt pregătit ca atunci când 26 de state vor să facă un progres, să se lase blocate de un stat. Așa că dacă România vrea să fie în rândul întâi, ca Austria sau ca Franța, trebuie să facă progrese”, a declarat Manfred Weber la Realitatea TV. 

Weber a adăugat: „Nu putem permite ca un membru să blocheze progresul. Acum câteva minute m-am întâlnit la București in strada cu oameni care au ieșit în stradă să lupte împotriva corupției. În Germania, Spania sau Suedia, oamenii ascultă ce se întâmplă aici, că sute de mii de oameni au ieșit în stradă și au demonstrat împotriva corupției propriului guvern, și  vă puteți imagina că vointa de a acorda OK-ul în Schengen nu va fi puternică în aceste țări. Trebuie să garantați faptul că corupția nu este un fenomen frecvent”. 

Ce putere are în mod concret România de negociere pentru situația noastră ca stat membru în UE în funcție de ce se va decide și dacă dumneavoastră aveți simțământul că, în urma acestui Summit și a celor ce vor urma, Uniunea Europeană va deveni o construcție și un teritoriu mai puternic și mai performant?

„În Consiliul European, România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis și cred că abordarea domniei sale de a pune pe masă interesul național și de a lupta pentru acesta, dar să înțeleagă și că Europa înseamnă și compromis, cred că această înțelegere din partea lui Klaus Iohannis este o abordare bună pentru a apăra interesul național. România este una dintre țările mari în Uniunea Europeană, o țară influentă, un stat membru nou. (...) Trebuie să fim mult mai atenți la ce se întâmplă în Europa și la nivel de Bruxelles pentru că noi acolo legiferăm ce ține de viața oamenilor și de ce se întâmplă în fiecare zi.”

[citeste si]

 Europa în 2060

Weber este de părere că trebuie să ne punem întrebări fundamentale în viitor. „Cum va arăta Europa în 2060, atunci când numai 4% din populația globului va fi europeană. Chiar și Germania și Franța, astăzi țări mari, nu vor mai fi ecomoniii puternice pe plan mondial. Eu pledez pentru o Europă unită.”

Cum ne apărăm pe plan economic

Economia este aspectul cel mai important, susține președintele PPE, care declară, de asemenea, că UE se pregătește pentru momentul când va trebui să „ne apărăm comercial”. „China cumpără companii europene pe pământ european, iar noi pregătim legislație care să împiedice acest lucru. Noi, ca europeni, împreună, 500 de milioane de consumatori, cea mai mare putere ecomonică, putem să împiedicăm acest lucru dacă rămânem uniți.”

Situația internă din țara noastră. Cât mai are România de lucrat pentru a avea un stat de drept cu adevărat funcțional?

„S-a văzut  că s-au realizat multe și că se pot realiza multe, este un lucru pozitiv. Există însă riscul ca România să dea înapoi, în vremuri din trecut. Astăzi, în Parlamentul European, a fost o audiere. Au fost invitați cetățeni români să ofere o imagine cu privire la ce se întâmplă în România, iar aceștia au oferit o imagine critică. Pe de-o parte, aveți nevoie de o societate civilă activă. A fost activă. Felicitari!”, a răspuns liderul PPE din Parlamentul European.

Ce se va întâmpla în perioada următoare cu banii europeni?

„Pentru moment, societatea civilă a oprit această legislație a guvernului pentru corupți, dar dacă va continua așa, nu vom permite ca banii europeni să fie cheltuiți într-o țară în care corupția până la 50.000 de euro este permisă. Corupția nu este permisă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel