Potop în Vrancea. Imaginile aeriene care spun totul despre prăpădul cauzat de inundații

Potop în Vrancea. Imaginile care spun totul despre prăpădul cauzat de inundații
Potop în Vrancea. Imaginile care spun totul despre prăpădul cauzat de inundații

Peste 70 de gospodării au fost inundate, duminică, la Bilieşti şi circa 550 de hectare de culturi au fost distruse în totalitate de apele revărsate ale râului Putna, potrivit primarului comunei, Vasile Chirilă.

'Nu ne aşteptam să mai păţim, după 16 ani, încă o dată aşa ceva. Avem în jur de 70 de gospodării în care a intrat apa, din care în 35 a intrat şi în case. Avem şi 550 de hectare de teren agricol afectate total. S-au autoevacuat în jur de 40 de persoane, 17 le-am evacuat împreună cu cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea. Am mai evacuat şi noi dimineaţă în jur de cinci persoane. Plus animalele pe care iniţial le-au evacuat oamenii singuri, dar după ce a venit apa mare nu s-a mai putut decât cu utilajele noastre', a declarat Vasile Chirilă.

Primarul spune că lucrurile ar fi putut fi şi mai grave în localitate dacă în cursul nopţii nu ar fi spart un canal al ANIF pentru a lăsa apa să curgă pe câmp. 'Am aflat din mesajele primite de la meteo că va ploua în continuare. Nu e vorba că plouă la noi. La noi n-ar fi o problemă, doar că plouă la munte. Şi apa asta nu e de la noi, e de la munte. Şi ea se strânge ca într-un lighean şi vine spre noi. Dacă aseară nu reuşeam să sparg digul, canalul de irigaţii al ANIF-ului, lucru care trebuia făcut de 16 ani (...), dacă nu făceam acea breşă, apa aici era de un metru până la jumătatea localităţii', a spus Chirilă. În localitate intervin mai multe echipaje ale ISU Vrancea pentru monitorizarea situaţiei şi ajutorarea persoanelor aflate în nevoie. 

FOTO:

Cod roșu prelungit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit până duminică seara avertizarea Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Tulcea.

Potrivit INHGA, până la ora 22:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic: Taiţa - bazin superior amonte S. H. Hamcearca, judeţul Tulcea.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică noi avertizări de ploi abundente şi vijelii şi a instituit Cod portocaliu în partea de est, nord-est şi sud-est a ţării, în timp ce în centru, în sud şi în nord va fi Cod galben, până luni, la ora 2:00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 20 iunie, ora 10:00 - 21 iunie, ora 2:00, în Moldova, Dobrogea, nordul şi estul Munteniei, precum şi în estul Transilvaniei, vor fi averse abundente, descărcări electrice şi, izolat, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 40 - 50 de l/mp şi pe arii restrânse 60 - 80 l/mp.

Judeţele aflate sub Cod portocaliu sunt: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Braşov (est), Harghita, Mureş (parţial), Bistriţa - Năsăud (partea de est).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinul inferior Luncaviţa.

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice, inclusiv pe râurile din Dobrogea, valabile până luni la miezul nopţii

Potop și în Tulcea. Zeci de gospodării afectate de ploile abundente

De asemenea, câteva zeci de gospodării din judeţul Tulcea au fost afectate de precipitaţiile abundente înregistrate duminică şi 7 kilometri de drumuri au devenit impracticabili în oraşul Isaccea, a declarat prefectul Marcel Ivanov, potrivit Agerpres.

'În satul I. C. Brătianu, 30 de curţi ale unor gospodării au fost inundate şi 12 case au fost afectate. În oraşul Isaccea, avem opt gospodării inundate şi 7 kilometri de drumuri sunt impracticabili. În satul Nifon nu se mai ajunge decât dinspre Luncaviţa, din cauză că podul dintre Nifon şi Hamcearca, aflat în lucru, a fost afectat de inundaţii.

Un camion a fost luat de apă, în apropiere de Teliţa, dar şoferul nu a avut probleme', a menţionat prefectul Ivanov. Pompierii intervin în casele afectate din satul I. C. Brătianu. Duminică dimineaţă, ploile abundente au provocat o alunecare de teren care a blocat Drumul Naţional 22, între localităţile Luncaviţa şi Văcăreni, timp de aproape o oră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel