Postul Crăciunului 2024 începe în câteva zile. Ce nu este bine să faci în această perioadă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Au rămas zile numărate până la începerea postului Crăciunului 2024.

Alegeri prezidentiale 2024

Postul Crăciunului din 2024 va începe vineri, 15 noiembrie, și se va încheia marți, 24 decembrie. Joi, 14 noiembrie, credincioșii vor marca Lăsatul Secului, ultima zi în care pot consuma alimente „de frupt”, adică carne, lapte sau ouă.

Perioada postului, care durează 40 de zile, începe înainte de Crăciun și este cunoscută sub mai multe denumiri, precum Postul Nașterii Domnului, Postul Sfântului Martin, Postul Ignatului sau Advent, scrie Ziarul de Iași.

Lăsatul Secului din 14 noiembrie

Lăsatul Secului este un moment esențial în calendarul ortodox, reprezentând trecerea către o perioadă de post și purificare spirituală. În această zi, familiile se reunesc pentru a împărtăși o ultimă masă bogată, înainte de începutul postului.

Conform tradiției, este recomandat să avem o masă îmbelșugată în această zi. De asemenea, în credințele populare, se spune că nu ar trebui să se împrumute obiecte pe în ziua în care e Lăsatul Secului pentru a evita atragerea nenorocirilor, iar vasele din bucătărie trebuie să fie spălate și puse cu gura în jos, astfel, conform credințelor populare, alungăm spiritele rele.

Restricții alimentare în Postul Crăciunului 2024

Pe parcursul celor 40 de zile de post, credincioșii sunt îndemnați să renunțe la carne, lactate și ouă, considerând postul o modalitate de curățare atât a trupului, cât și a sufletului. Există, însă, dezlegări la pește în anumite zile, ceea ce face această perioadă mai accesibilă pentru cei care doresc să respecte rânduiala. Important de menționat este faptul că toată această perioadă trebuie să fie însoțită de rugăciune, smerenie și fapte bune.

Postul Nașterii Domnului nu este la fel de aspru ca Postul Sfintelor Paști. Marțea și joia se pot consuma legume cu untdelemn și se face dezlegare la vin, iar sâmbăta și duminica se permite și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru). Deși mesele sunt bazate pe alimente de origine vegetală, există multe variante de mâncăruri delicioase și nutritive care pot fi pregătite cu ușurință fără a folosi fără carne, lactate sau ouă. 

Tradiții și obiceiuri

În timpul Postului Crăciunului, se evită organizarea de cununii religioase în biserică și se recomandă evitarea petrecerilor zgomotoase. Totodată, tradițiile populare sfătuiesc la abținerea de la certuri, cuvinte dure sau activități care pot distrage de la rugăciune.

Această perioadă are scopul de a încuraja smerenia, autocontrolul și aprofundarea spirituală. Nu trebuie să bârfim, să ne încărcăm cu energie negativă sau să facem rău dacă vrem să ținem post atât cu trupul, cât și cu sufletul. Românii obișnuiesc ca în această perioadă să facă mai multe donații sau să îi ajute pe cei care au nevoie în diferite moduri, lucruri care ar trebui făcute mai des, dar care ies în evidență anume în perioada postului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel