Polonia: ”Ne pregătim pentru cele mai negre scenarii”. Verificări la toate adăposturile antiaeriene

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Guvernul de la Varșovia a demarat verificări asupra locurilor sigure de utilizat în cazul unui atac din Rusia.

Guvernul polonez a ordonat controale în adăposturile antiaeriene ale țării pentru a verifica practicabilitatea acestora și pentru a se ”pregăti pentru cel mai întunecat scenariu”, după tensiunile create de către Vladimir Putin.

Operațiunile, încredințate pompierilor, au fost planificate înaintea ultimelor bombardamente ale forțelor aeriene ruse la Kiev și alte orașe din Ucraina. Totuși, ministrul adjunct de Interne, Maciej Wasik, i-a asigurat pe cetățenii polonezi că nu există nicio amenințare iminentă. 

Anterior, potrivit Europa Today, au apărut critici în ceea ce privește cantitatea și capacitatea adăposturilor, astfel, Ministerul de Interne a admis că facilitățile disponibile la începutul anului ar fi putut, în caz de nevoie, să găzduiască doar 3% din populație. În ultimele luni, Guvernul de la Varșovia s-a angajat să transforme alte locuri, precum parcări și subsoluri, în adăposturi, pentru a crește numărul de locuri disponibile.

”Pompierii verifică condițiile adăposturilor, dacă sunt echipate adecvat pentru utilizare”, a explicat Wasik. "Dacă nu, vom lua măsuri de adaptare la nevoi. Ne pregătim pentru cele mai negre scenarii", a adăugat viceministrul. "Suntem obligaţi să facem acest lucru, chiar dacă probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mică",  a declarat reprezentantul Guvernului.

Potrivit presei locale, verificările adăposturilor vor dura două luni. În ultimele săptămâni, autoritățile de la Varșovia au lucrat și la stabilirea de aprovizionare cu tablete de iodură de potasiu și puncte de distribuție a pastilelor pentru a proteja sănătatea cetățenilor în cazul unei scurgeri de radiații.

Citește și:

Expert britanic: Occidentului nu ar trebui să-i mai fie frică de faptul că Rusia ar putea folosi arme nucleare. Slăbiciunea e provocatoare pentru Putin

an Bond, expert britanic în politică externă la Centrul pentru Reforme Europene, spune că Occidentului trebuie să înceteze să-i fie frică și să pară temător față de Rusia. Iată ce a zis el la podcastul Doomsday Watch:

„Nimic nu este la fel de provocator pentru Putin ca slăbiciunea, așa că, cu cât Occidentul spune mai mult „ne temem că Rusia ar putea folosi arme nucleare”, cu atât este mai probabil ca Putin să continue amenințarea de a folosi arme nucleare – și poate chiar să folosească una-două - pentru a demonstra că este cu adevărat serios”.

Bond spune că mesajul către Rusia, care ar putea fi transmis în mod privat, ar trebui să fie „vă rugăm să înțelegeți că, dacă treceți la un atac nuclear, vom considera mănușile ca fiind scoase”.

Deși acceptă că nimeni nu ar putea „exclude în mod absolut” ca Rusia să folosească arme nucleare, el a subliniat că informațiile de până acum nu sugerează că Putin ar recurge la așa ceva.

„Nu numai că rușii nu au răspuns într-un mod special la atacurile asupra Crimeei, dar și după lovturile ucrainene în regiunea Belgorod, rușii nu au răspuns la asta într-un mod deosebit de diferit. Ar trebui să încetăm să ne mai înspăimântăm că, dacă ucrainenii îi alungă pe ruși, rușii vor recurge la arme nucleare”, a spus el.

Problema rușilor

Bond a identificat, de asemenea, o problemă cu care se confruntă rușii pe măsură ce acest război continuă, indiferent de mobilizarea parțială anunțată lunile trecute.

„Doar trimiterea la luptă a multor oameni cu puști învechite nu va rezolva mare lucru. Se presupune că există pași pentru ca industria rusă de apărare să crească producția, dar în ultimii 30 de ani, ministerul rus al apărării a devenit destul de dependent de armele străine. Nu va fi ușor pentru Putin să intensifice producția de echipamente”, a mai spus el.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel