Polonia este îngrijorată de reticența Germaniei față de acțiunile Federației Ruse de la granițele UE

Cancelarul german Olaf Scholz îi primește marţi la Berlin pe președinții Franței și Poloniei pe tema situației din Ucraina / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Cancelarul german Olaf Scholz îi primește marţi la Berlin pe președinții Franței și Poloniei pe tema situației din Ucraina / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, este îngrijorat de reticența pe care Berlinul o are față de concentrare de trupe ruse la granița de est a Uniunii Europene.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a declarat marţi îngrijorat de reacţia Berlinului la concentrarea de forţe militare ruse în apropierea frontierei Rusiei cu Ucraina, după ce au apărut informaţii că Germania blochează un eventual sprijin estonian pentru Kiev, transmite Reuters.

Observ cu îngrijorare situaţia din Ucraina şi reacţiile vecinilor noştri din Germania în faţa ameninţării din partea Rusiei, a scris Mateusz Morawiecki într-o postare pe Facebook.

O mare dezamăgire este, printre alte lucruri, ezitarea Germaniei în a-şi da consimţământul pentru furnizarea de arme din Estonia către un stat care se pregăteşte să se apere împotriva unui agresor, a adăugat el.

Publicaţia americană The Wall Street Journal a relatat vineri că Berlinul este reticent în a emite autorizaţii pentru exportul de arme de origine germană către Ucraina, care se pregăteşte pentru o potenţială invazie rusă.

La rândul său, ministrul apărării leton Artis Pabriks, citat de cotidianul german Bild, a declarat că politica Berlinului privind armele pentru Ucraina este o mare greşeală.

Germania nu sprijină exportul de arme

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că în ultimii ani ţara sa nu a sprijinit exportul de arme.

Polonia i-a cerut constant Berlinului să adopte o poziţie mai dură faţă de Rusia, în special cu privire la gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia în Germania.

Unele ţări central şi est-europene consideră că acest proiect energetic îi va oferi preşedintelui rus Vladimir Putin o pârghie pentru a exercita o influenţă exagerată asupra Europei Centrale şi Occidentale.

Morawiecki a mai spus că scenariul negru despre care Polonia a avertizat devine acum realitate, iar construirea gazoductului Nord Stream 2 şi şantajul gazului la care recurge Rusia îi oferă lui Putin instrumentele pentru a teroriza alte ţări europene, scrie Agerpres.

Expert american: SUA știau de 14 ani că asta se va întâmpla în Ucraina. La București, Putin a fost furios

Fiona Hill, fosta directoare pentru Europa şi Rusia în Consiliul Naţional de Securitate al SUA, spune că americanii știau că Putin se va înfige în Ucraina. 

„Știam că asta se va întâmpla. Vladimir Putin i-a spus președintelui american: George, trebuie să înțelegi că Ucraina nici măcar nu este o țară. O parte din teritoriul său se află în Europa de Est și cea mai mare parte ne-a fost dată nouă. Acestea au fost remarcile lui Vladimir Putin al Rusiei către președintele George Bush la București, la summit-ul NATO din aprilie 2008. Putin era furios, pentru că NATO tocmai anunțase că Ucraina și Georgia se vor alătura Alianței Nord Atlantice”, precizează Fiona Hill în New York Times.

La București, Putin i-a transmis lui Bush că Rusia va considera o provocare invitația pe carea NATO a acordat-o Ucrainei și Georgiei. Pe cale de consecință, Vladimir Putin a intervenit în Georgia în următoarele luni.

„Putin gândește pe termen lung, strategic și știe să se impună în jocul tactic. Are Statele Unite exact acolo unde vrea, iar Statele Unite ar trebui să genereze un front unit cu aliații săi. În prezent, scopul lui Putin este mai mare decât închiderea „ușii deschise” a NATO către Ucraina și ocuparea mai multor teritorii. Acesta vrea să evacueze Statele Unite din Europa. Putin are o obsesie personală pentru istorie și aniversări și vrea să ofere SUA aceeași senzație pe care Rusia a avut-o în anii 90 (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel