Expert american: SUA știau de 14 ani că asta se va întâmpla în Ucraina. La București, Putin a fost furios

Expert american: SUA știau de 14 ani că asta se va întâmpla în Ucraina. La București, Putin a fost furios  /  Sursă foto: FacebookRussian Foreign Ministry - МИД России
Expert american: SUA știau de 14 ani că asta se va întâmpla în Ucraina. La București, Putin a fost furios / Sursă foto: FacebookRussian Foreign Ministry - МИД России

Fiona Hill, fosta directoare pentru Europa şi Rusia în Consiliul Naţional de Securitate al SUA, a vorbit despre planul lui Putin de a invada Ucraina, expus în urmă cu 14 ani.

Fiona Hill, fosta directoare pentru Europa şi Rusia în Consiliul Naţional de Securitate al SUA, spune că americanii știau că Putin se va înfige în Ucraina. 

„Știam că asta se va întâmpla. Vladimir Putin i-a spus președintelui american: George, trebuie să înțelegi că Ucraina nici măcar nu este o țară. O parte din teritoriul său se află în Europa de Est și cea mai mare parte ne-a fost dată nouă. Acestea au fost remarcile lui Vladimir Putin al Rusiei către președintele George Bush la București, la summit-ul NATO din aprilie 2008. Putin era furios, pentru că NATO tocmai anunțase că Ucraina și Georgia se vor alătura Alianței Nord Atlantice”, precizează Fiona Hill în New York Times.

La București, Putin i-a transmis lui Bush că Rusia va considera o provocare invitația pe carea NATO a acordat-o Ucrainei și Georgiei. Pe cale de consecință, Vladimir Putin a intervenit în Georgia în următoarele luni.

„Putin gândește pe termen lung, strategic și știe să se impună în jocul tactic. Are Statele Unite exact acolo unde vrea, iar Statele Unite ar trebui să genereze un front unit cu aliații săi. În prezent, scopul lui Putin este mai mare decât închiderea „ușii deschise” a NATO către Ucraina și ocuparea mai multor teritorii. Acesta vrea să evacueze Statele Unite din Europa. Putin are o obsesie personală pentru istorie și aniversări și vrea să ofere SUA aceeași senzație pe care Rusia a avut-o în anii 90.

Atunci, Statele Unite și NATO au forțat Rusia să retragă fostele forțe armate sovietice din bazele estul Europei, Germania și țările baltice. În prezent, liderul rus își dorește ca SUA să simtă aceeași presiune”, mai spune Fiona Hill în NYTimes.

CITEȘTE ȘI   -  Ţările occidentale ameninţă Moscova cu consecinţe 'grave' în cazul agresiunii asupra Ucrainei

Macron îi va propune lui Putin o soluție pentru criza din Ucraina: Suntem îngrijorați de situație

Președintele francez Emmanuel Macron urmează să expună viziunea sa despre detensionarea crizei din Ucraina într-o discuție cu omologul său rus Vladimir Putin, a informat luni Agence France-Presse, citând o sursă din administrația prezidențială.

„Președintele va propune omologului său rus o cale de detensionare, în timpul unei conversații telefonice care va avea loc în zilele următoare”, a spus sursa Palatului Elysee. „Suntem îngrijorați de situație și dorim să evităm mai multă instabilitate”, a mai precizat aceasta.

Sursa a mai confirmat că pe 26 ianuarie, la Paris, este programată să aibă loc o întâlnire cu patru consilieri politici ai membrilor Formatului Normandia (Franța, Germania, Rusia și Ucraina). Delegația rusă va fi condusă de șeful adjunct al Kremlinului, Dmitri Kozak, notează TASS (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel