Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare

Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare
Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare

Guvernul polonez a adoptat miercuri o hotărâre prin care aprobă construirea primelor sale centrale nucleare, contractul pentru primul centrală fiind atribuit companiei americane Westinghouse Electric, informează dpa, care citează agenţia ştiri PAP.

Acest acord se bazează pe un acord din 2020 între Washington şi Varşovia privind utilizarea comercială a energiei nucleare. 'Trebuie să ne bazăm nu numai pe tehnologia dovedită, ci şi pe parteneri validaţi', a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki. Amplasamentul centralei nucleare Lubiatowo-Kopalino este pe coasta Mării Baltice, în Voievodatul Pomerania, la nord-vest de Gdansk.

Aici urmează să fie construite trei reactoare cu apă sub presiune AP1000, primul fiind programat pentru a fi dat în funcţiune începând cu 2033. O a doua centrală nucleară este, de asemenea, programată să fie construită în cadrul unui proiect între 'o companie coreeană şi firme poloneze', a spus Morawiecki.

Până în prezent, nu există informaţii despre un posibil al treilea proiect în centrul Poloniei, deşi Franţa şi-a exprimat interesul de a participa.

În anii 1980, construcţia unei centrale nucleare, proiectate de sovietici, a fost începută în apropiere de Gdansk, dar nu a fost niciodată finalizată din cauza protestelor. În prezent, centralele electrice pe cărbune satisfac aproximativ 70% din necesarul de electricitate al Poloniei. 

Citește și - Refugiații ucraineni vor fi puși la plată de către centrele de găzduire din Polonia

Ministerul de Interne din Polonia a anunţat miercuri că, începând de anul viitor, refugiaţii ucraineni care trăiesc în centrele de primire din această ţară vor trebui să înceapă să achite o parte din costurile întreţinerii lor, transmite EFE.

Excepţii de la această regulă se aplică minorilor, femeilor însărcinate, pensionarilor şi persoanelor fără venituri.

Începând din 1 februarie 2023, ucrainenii care rămân în Polonia mai mult de 120 de zile vor trebui să plătească iniţial 50% din costurile întreţinerii, ajungând până la un maximum de 9 euro pe zi. De la 1 mai 2023, refugiaţii care se află de mai bine de 180 de zile în Polonia vor acoperi 75% din costurile şederii lor, cu un maximum de 13 euro pe zi.

În medie, cheltuielile cu cazarea şi hrănirea refugiaţilor sunt de circa 15,5 euro pe zi de persoană, a declarat miercuri şeful departamentului de gestionare a crizelor, din cadrul primăriei oraşului Kalisz (centru), într-un interviu radiofonic.

La rândul său, într-un interviu televizat, viceministrul de interne Pawel Bossernaker a justificat decizia prin aceea că nu este posibilă finanţarea şederii refugiaţilor pe perioadă nedeterminată.

În Polonia trăiesc în adăposturi de primire finanţate de stat circa 85.000 de refugiaţi proveniţi din Ucraina, în marea lor majoritate femei, minori şi pensionari, potrivit datelor oficiale.

În Cracovia, unul dintre marile oraşe poloneze care a primit un număr mare de refugiaţi de la începerea războiului din Ucraina, există patru centre de ajutor şi primire pentru ucraineni care adăpostesc în comun circa 1.000 de persoane. Una dintre voluntarele care lucrează în unul din aceste centre a declarat miercuri prin telefon pentru EFE că, din cele 150 de persoane care trăiesc în centrul în care îşi desfăşoară ea activitatea, doar patru sau cinci au un loc de muncă.

Pentru majoritatea femeilor este complicat să accepte un loc de muncă pentru că, în multe cazuri, au mai mulţi copii în îngrijire şi nu toţi merg la şcoală, a adăugat ea.

Ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski a declarat luna trecută că Varşovia este beneficiara a aproape jumătate din cele 400 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană i-a alocat până în prezent pentru primirea refugiaţilor proveniţi din Ucraina. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel