Refugiații ucraineni vor fi puși la plată de către centrele de găzduire din Polonia

RFoto Agerpres
RFoto Agerpres

Ministerul de Interne din Polonia a anunţat miercuri că, începând de anul viitor, refugiaţii ucraineni care trăiesc în centrele de primire din această ţară vor trebui să înceapă să achite o parte din costurile întreţinerii lor, transmite EFE.

 

Excepţii de la această regulă se aplică minorilor, femeilor însărcinate, pensionarilor şi persoanelor fără venituri.

Începând din 1 februarie 2023, ucrainenii care rămân în Polonia mai mult de 120 de zile vor trebui să plătească iniţial 50% din costurile întreţinerii, ajungând până la un maximum de 9 euro pe zi. De la 1 mai 2023, refugiaţii care se află de mai bine de 180 de zile în Polonia vor acoperi 75% din costurile şederii lor, cu un maximum de 13 euro pe zi.

În medie, cheltuielile cu cazarea şi hrănirea refugiaţilor sunt de circa 15,5 euro pe zi de persoană, a declarat miercuri şeful departamentului de gestionare a crizelor, din cadrul primăriei oraşului Kalisz (centru), într-un interviu radiofonic.

La rândul său, într-un interviu televizat, viceministrul de interne Pawel Bossernaker a justificat decizia prin aceea că nu este posibilă finanţarea şederii refugiaţilor pe perioadă nedeterminată.

În Polonia trăiesc în adăposturi de primire finanţate de stat circa 85.000 de refugiaţi proveniţi din Ucraina, în marea lor majoritate femei, minori şi pensionari, potrivit datelor oficiale.

În Cracovia, unul dintre marile oraşe poloneze care a primit un număr mare de refugiaţi de la începerea războiului din Ucraina, există patru centre de ajutor şi primire pentru ucraineni care adăpostesc în comun circa 1.000 de persoane.

Una dintre voluntarele care lucrează în unul din aceste centre a declarat miercuri prin telefon pentru EFE că, din cele 150 de persoane care trăiesc în centrul în care îşi desfăşoară ea activitatea, doar patru sau cinci au un loc de muncă.

Pentru majoritatea femeilor este complicat să accepte un loc de muncă pentru că, în multe cazuri, au mai mulţi copii în îngrijire şi nu toţi merg la şcoală, a adăugat ea.

Ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski a declarat luna trecută că Varşovia este beneficiara a aproape jumătate din cele 400 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană i-a alocat până în prezent pentru primirea refugiaţilor proveniţi din Ucraina.

Guvernul de la Varşovia speră să obţină încă 45 de milioane de euro de la Bruxelles, ţinând cont de faptul că şi Uniunea Europeană are responsabilitatea de a-i ajuta pe ucraineni, a mai spus Kaminski.

Din 22 februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, au sosit în Polonia peste 7 milioane de refugiaţi din această ţară, din care se calculează că circa un milion şi jumătate se află şi acum pe teritoriul polonez, notează Agerpres.

Mai mulți refugiați ucraineni din Marea Britanie pot ajunge pe străzi. Autoritățile se tem de o criză a persoanelor fără adăpost

Guvernul trebuie să acționeze urgent pentru a preveni o criză a persoanelor fără adăpost în rândul refugiaților ucraineni, avertizează autoritățile locale din Marea Britanie.

Peste 100.000 de ucraineni au devenit oaspeți ai unor familii britanice în cadrul schemei Homes for Ukraine, dar mulți ajung la sfârșitul șederii lor de șase luni și constată că nu au unde să meargă, notează The Guardian.

Planul guvernului era ca ucrainenii fie să-și închirieze propriile case, fie să discute alte gazde. Dar autoritățile locale responsabile cu supravegherea schemei spun că se luptă să găsească oameni care să primească refugiați.

Rețeaua de consilii raionale, care reprezintă 183 de autorități locale în mare parte rurale, a declarat că a primit multe rapoarte despre gazde care au decis să nu prelungească șederea. O autoritate locală din Leicestershire a constatat că doar 10% dintre persoanele care și-au exprimat interesul pentru găzduire în primăvară sunt acum dispuși să prelungească. Un sondaj similar cu 2.700 de gazde potențiale de către un consiliu din Gloucestershire a avut un răspuns pozitiv de la doar 15%.

Până la Crăciun, se așteaptă ca aproximativ 14.000 de ucraineni să fi ajuns la sfârșitul șederii și dacă nu vor găsi o altă gazdă sau o altă cazare privată, vor rămâne fără adăpost. Cele mai recente cifre arată că 1.915 ucraineni s-au prezentat la consilii ca fiind persoane fără adăpost.

În prezent, 4.000 de ucraineni caută sponsori, potrivit Ukrainian Sponsorship Pathway, o organizație de caritate înființată pentru a sprijini programul Homes for Ukraine.

Aproximativ jumătate dintre ucraineni sunt găzduiți de consiliile raionale. Cifrele compilate de DCN arată că există 226 de rezidenți per ucrainean în Cambridgeshire de Sud - cel mai mare raport al oricărei autorități locale din Anglia - cu South Oxfordshire, Chichester, Waverley și Wealden în primele cinci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel