Poliţişti vs. persoane violente. Ce spune şeful Poliţiei Capitalei

Poliţiştii rutieri şi cei de la ordine publică continuă antrenamentele pentru executarea în condiţii cât mai bune a sarcinilor de serviciu, având în vedere faptul că aceştia intră în contact şi cu persoane recalcitrante. Acest tip de pregătire va avea un caracter permanent, spune şeful Poliţiei Capitalei, Marius Voicu.

"Acest tip de pregătire va avea un caracter permanent. Nu este suficient să vină la două module de pregătire, ci pe durata întregii activităţi a poliţistului. La intervale de timp, să îşi reamintească, să îşi rememoreze aceste proceduri, tehnici, tactici. Face parte dintr-un program pe care l-am iniţiat la începutul lunii iunie. Încercăm la acest modul de pregătire, prin felul în care îi pregătim, să abordeze o anumită situaţie. Considerăm că vor putea fi prevenite aproape toate situaţiile în care un poliţist interacţionează cu un cetăţean recalcitrant sau violent, astfel încât să nu mai fie nevoie să intre în conversaţii prelungite, care nu au legătură cu motivul opririi sau cu sancţiunea pe care poliţistul intenţionează să o aplice", a declarat Marius Voicu, la Academia de Poliţie, unde are loc instruirea poliţiştilor.

Întrebat care este procedura legală în cazul unor cetăţeni agresivi, el a spus că aceasta este dată de Legea 218, care permite poliţistului să folosească forţa în cazul în care cetăţeanul cu care interacţionează nu îi execută dispoziţiile. "Aici se face diferenţa, aici poate să intervină sau nu o greşeală, când poliţistul somează, cere cetăţeanului să facă un anumit lucru. De exemplu, să coboare din maşină, să intre în maşină, să păstreze o anumită distanţă. În momentul în care cetăţeanul nu respectă aceste dispoziţii, conform legii, poliţistul este abilitat să folosească forţa. În ce fel foloseşte forţa, gradul de folosire a forţei, exact asta încercăm să facem acum, prin aceste module de pregătire la care deja au accesat peste 700 de poliţişti. Continuăm cu absolut toţi poliţiştii rutieri şi de ordine publică', a precizat Voicu. El a adăugat că marea majoritate a poliţiştilor bucureşteni sunt tineri, proaspăt absolvenţi ai diferitelor şcoli - fie Academia de Poliţie sau şcoli de pregătire a agenţilor de poliţie. 'În şcoală au deprins, au fost iniţiaţi în folosirea acestor tehnici numai că teoria este teorie, când te loveşti de o anumită situaţie practică e posibil să nu aplici tocmai ceea ce ai învăţat", a spus şeful Poliţiei Capitalei, menţionând că din luna iunie şi până în prezent peste 700 de poliţişti au participat la aceste antrenamente, notează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel