Jaful spectaculos de la Muzeul Drents din Assen, de unde au fost sustrase obiecte de mare valoare din patrimoniul României, a căpătat o turnură și mai surprinzătoare. Ancheta desfășurată de poliția olandeză a fost umbrită de un nou furt, de data aceasta având drept victime chiar forțele de ordine.
Cu puțin timp înainte de furtul tezaurului, hoții au reușit să subtilizeze echipamentele de protecție ale polițiștilor care investighează acest caz, potrivit presei olandeze.
În noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie, dintr-o mașină de poliție parcată în fața unui atelier de reparații auto din Assen, au fost sustrase mai multe veste antiglonț. La doar o săptămână distanță, în noaptea de 7 spre 8 februarie, hoții au dat o nouă lovitură, de data aceasta la sediul poliției din Zuidlaren, situat la aproximativ o oră de Assen. De aici, hoții au furat atât veste antiglonț, cât și scuturi concepute pentru a opri gloanțele de mare calibru, scrie Rtvdrenhe.nl.
Purtătorul de cuvânt al poliției, Thijs Damstra, a catalogat furturile vestelor antiglonț și a scuturilor drept „îngrijorătoare”, subliniind că acestea sunt „materiale specifice, foarte căutate în circuitul infracțional”.
Între timp, ancheta privind furtul coifului de la Coțofenești și a celor trei brățări dacice continuă, însă fără rezultate concrete. Obiectele, furate în dimineața zilei de 25 ianuarie, rămân de negăsit, iar fiecare zi care trece reduce șansele de recuperare a acestor piese inestimabile pentru patrimoniul cultural românesc.
Citește și: Noile indicii în cazul obiectelor furate din tezaurul național. Cât de mare e riscul să fie deja topite
Unul dintre suspecții surprinși pe camerele de supraveghere într-un magazin de materiale de construcții este în continuare căutat de autoritățile olandeze, însă fără succes până în prezent. Acesta a fost dat în urmărire generală, dar anchetatorii nu au reușit să-i dea de urmă.
În ciuda dificultăților întâmpinate, poliția olandeză a reușit să rețină patru suspecți în acest caz. Ultimul dintre aceștia, un tânăr de 26 de ani din Heerhugowaard, a fost arestat pe 20 februarie. Cei trei suspecți reținuți anterior sunt o femeie și doi bărbați, Douglas Chesley Wendersteyt și Bernhard Zeeman, ambii din Heerhugowaard. Identitatea femeii nu a fost dezvăluită de autorități.
La finalul lunii ianuarie, autoritățile de la Haga au anunțat că vor contribui parțial la acoperirea valorii artefactelor furate în cazul în care acestea nu vor fi recuperate.
Coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice erau asigurate pentru o sumă totală de 5,8 milioane de euro. Ministrul Educației, Culturii și Științei din Olanda, Eppo Bruins, a declarat că „o parte a riscului revine Ministerului Educației, Culturii și Științei. Asta înseamnă că suportăm și un anumit risc în caz de furt, pierdere sau deteriorare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News