EXCLUSIV  Polițistul Godină și episodul cu Dragnea. Decizia ÎCCJ versus precizările IPJ Brașov

Marian Godină FOTO AGERPRES
Marian Godină FOTO AGERPRES

Polițistul Marian Godină are, pe Facebook, postări cu tentă politică. Să ne amintim că, în repetate rânduri, a avut ieșiri acide, în online, de exemplu la adresa lui Liviu Dragnea.

ÎCCJ a stabilit că Facebook nu este spațiu privat, ci public, iar agenții de poliție trebuie să ceară aprobare pentru comunicarea în media. Mi s-a părut imposibil de imaginat că Marian Godină a cerut aprobarea ierarhică pentru a posta texte critice la adresa unui lider politic sau că aceștia și-au dat-o. Astfel, am cerut explicații de la superiorii săi pentru a vedea de ce un polițist face, într-un fel sau altul - chiar și online - politică.

VEZI ȘI: Marian Godină, TAXAT după ce l-a atacat pe jandarmul Răducu Șerban: Dumneavoastră l-ați făcut vedetă


Valentin Flucuș, inspector șef al IPJ Brașov a transmis, în exclusivitate pentru DC News că: "reglementările interne actuale incidente polițiștilor nu stabilesc condiții în sensul unor aprobări ale instituției pentru deschiderea de către aceștia a unor pagini personale pe rețelele de socializare sau pentru postarea unui anumit conținut.

Sunt însă incidente regulile legale generale referitoare la conduita în acest spațiu, precum și cele speciale pentru polițiști, așa cum sunt reglementate prin Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Paginile personale ale polițiștilor, de pe rețelele de socializare, nu sunt mijloace de comunicare oficială a instituției și materialele postate de către deținători nu reprezintă, sub niciun aspect, punctul de vedere oficial al inspectoratului".

Solicitarea DC News a fost transmisă după ce Marian Godină a publicat o fotografie în care jandarmul Răducu Șerban apărea alături de Liviu Dragnea, în contextul violențelor din Piața Victoriei din luna ianuarie.

Vă reamintim postarea polițistului din acel moment:

"Mi se pare mie sau ăsta e același jandarm care aseară împărțea pumni?

Glumesc, nu mi se pare, chiar el e.

Hmmm, dar ce protectiv și calm e de data asta.

Postarea de aseară cu jandarmul care împărțea pumni mi-a adus un val de critici, nu dintre cele mai elevate, din partea unor jandarmi.

Dragi colegi, mă confundați dacă aveți impresia că atunci când vă luam apărarea ori de câte ori opinia publică era indignată de comportamentul vostru o făceam doar ca să latru aiurea și să vă pup dosurile. O făceam din convingerea că jandarmii din diferitele video apărute acționaseră legal și pentru că era nedrept să fie puși la zid de opinia publică doar pentru că cineva nu se implica să explice că modul de acțiune, chiar dacă uneori părea brutal, era legal. O făceam asumat, știind clar că voi atrage antipatia multora pentru că "țin" cu jandarmii. Așa că aia cu adunatul de like-uri nu cred că mi se aplică.

Aseară l-am văzut pe colegul nostru jandarm, dând cu pumnul în stânga și dreapta, chiar și într-un bătrân care i-ar fi putut fi tată. Normal că m-am indignat și că am postat. Și știți ce e frumos? Că-s perfect liber, nu sunt dator nimănui să scriu ce mi se spune, scriu exact ce am în cap și îmi asum asta. Pot să laud, dar să și critic, iar dacă v-ați supărat și acum ați pune mâna pe mine, ați simți că nu-mi pasă".

(w670)

În încheiere, lăsăm Articolul 45 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, care spune că:

Poliţistului îi este interzis:


a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora;

b) să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public;

c) să candideze pentru autorităţile administraţiei publice locale, Parlamentul României şi pentru funcţia de Preşedinte al României;

d) să exprime în public opinii contrare intereselor României;

e) să declare sau să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic;

f) să adere la secte, organizaţii religioase sau la alte organizaţii interzise de lege;

g) să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale, cu excepţia calităţii de acţionar;

h) să exercite activităţi cu scop lucrativ de natură să lezeze onoarea şi demnitatea poliţistului sau a instituţiei din care face parte;

i) să deţină orice altă funcţie publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepţia funcţiilor didactice din cadrul instituţiilor de învăţământ, a activităţilor de cercetare ştiinţifică şi creaţie literar-artistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel