În lume, a apărut o concurență nemiloasă pentru construcția regazificatoarelor necesare achiziției de GNL, iar companiile din UE „smulg” proiectele altor țări.
Odată cu graba de a înlocui sursele de aprovizionare cu gaze, pentru a fi din ce în ce mai puțin dependente de Rusia lui Vladimir Putin, puterile mondiale concurează acum între ele. Planurile Uniunii Europene de a crește importurile de GNL pun în pericol Australia, care plănuia, de asemenea, să construiască noi instalații pentru terminalele de recepție a GNL.
Țări din bloc, cum ar fi Franța, Germania și Țările de Jos, se apucă de proiectul unităților plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) necesare pentru a converti GNL, lăsând puțin loc pentru proiectele de import australiene care urmăresc să umple un deficit de aprovizionare cu gaze care se așteaptă să înceapă din 2024.
„Europa preia toate volumele de GNL de rezervă și orice capacitate de regazificare plutitoare de rezervă. Deci nu mai există capacitate pentru Australia", a declarat pentru Reuters analistul Credit Suisse, Saul Kavonic.
Deși Australia este cel mai mare exportator al acestui gaz din lume, problema sa este că principalele sale zăcăminte sunt departe de Sydney și Melbourne și de alte orașe mari din sud-est, iar producția este legată în mare parte de contracte cu utilizatorii asiatici.
Țara continuă așadar cu proiecte de import, dar majoritatea nu au ajuns încă în stadiul de achiziție de clienți sau de infrastructură de regazificare, fiind depășiți de utilizatorii europeni în ceea ce privește FSRU.
De exemplu, compania australiană Viva Energy, care urmărea anul acesta aprobarea definitivă pentru un terminal de import din Geelong, lângă Melbourne, a pierdut rezervarea provizorie pentru un regazificator în favoarea unui utilizator german, a declarat Meg O'Neill, CEO al Woodside Energy Group Ltd., unul dintre principalii producători independenți de gaze din Australia.
„Cred că unul dintre aspectele care vor fi greu de rezolvat este disponibilitatea unităților plutitoare de stocare și regazificare”, a spus Meg O'Neill pentru Reuters, în cadrul Conferinței Mondiale a Gazului de la Daegu, Coreea de Sud, săptămâna trecută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu