Peste o mie de oameni au protestat pe străzile Londrei împotriva proiectului Chinei.
Peste o mie de persoane au ieșit în stradă la Londra pentru a se împotrivi planurilor Chinei de a construi o ambasadă de mari dimensiuni. Atât politicienii, cât și protestatarii au avertizat că noua locație ar putea servi ca instrument pentru supravegherea și intimidarea dizidenților chinezi aflați în Marea Britanie.
Protestul împotriva mega-ambasadei chineze planificate în Londra a adunat oameni din diverse comunități, inclusiv refugiați din Hong Kong, tibetani și uiguri, care au ridicat pancarte și steaguri cu mesaje critice la adresa Beijingului. Printre sloganurile afișate se numărau apeluri la protejarea libertății de exprimare și avertismente privind supravegherea exercitată de Partidul Comunist Chinez.
Fostul ministru britanic al securității, Tom Tugendhat, s-a alăturat mulțimii la Tower Hill, exprimându-și îngrijorarea cu privire la influența regimului de la Beijing. El a spus că ori de câte ori Partidul Comunist Chinez ridică ziduri, ceea ce se petrece dincolo de ele nu este în beneficiul Marii Britanii.
În același timp, Robert Jenrick, secretarul pentru justiție, a atras atenția asupra implicațiilor de securitate pe care le-ar putea avea acest proiect. Principala amenințare de spionaj pentru Marea Britanie este China, spune el, iar o asemenea ambasadă poate deveni un punct strategic pentru activități care afectează securitatea națională a Regatului Unit, potrivit The Independent.
China a cumpărat un teren de două hectare și intenționează să ridice acolo cea mai mare ambasadă de pe Bătrânul Continent. Totuși, autoritățile locale din Tower Hamlets au respins proiectul în 2022, invocând riscurile legate de potențiale proteste și tulburări. Cu toate acestea, guvernul de atunci nu a luat nicio măsură pentru a bloca definitiv inițiativa.
După schimbarea administrației și venirea laburiștilor la putere, Beijingul a reluat demersurile pentru aprobare, iar președintele chinez Xi Jinping a discutat direct acest subiect cu liderul laburist Keir Starmer.
Noul guvern britanic a arătat interes față de solicitarea Republicii Populare Chineze, iar o audiere publică este programată pentru săptămâna viitoare, cu scopul de a analiza implicațiile acestui proiect. Decizia finală va aparține vicepremierului Angela Rayner, care deține și portofoliul locuințelor.
Mulți dintre manifestanți și-au exprimat teama că prezența unei astfel de ambasade ar putea pune în pericol siguranța comunității din Hong Kong stabilite în Regatul Unit. Tai, un protestatar de 50 de ani care a fugit din Hong Kong, a declarat că noul sediu diplomatic ar putea deveni un punct de supraveghere al guvernului de la Beijing asupra opozanților săi. Oamenii au fugit din Hong Kong din cauza fricii de regimul comunist, iar acum riscă să fie urmăriți chiar și în Marea Britanie, a afirmat el.
O altă participantă la protest, Mitochondria, în vârstă de 20 de ani, a avertizat că ambasada ar putea fi folosită pentru a reține ilegal dizidenți și a-i forța să revină în China. Acolo, conform ei, opozanții ar putea fi supuși abuzurilor și unor pedepse grave. Ținând în mână un steag Uyghur, o veritabilă emblemă a opoziției față de Beijing, ea a subliniat că persecuția musulmanilor din regiunea Xinjiang este o problemă majoră, iar prezența mega-ambasadei ar putea amplifica astfel de practici represive, susține The Guardian.
Protestul a fost marcat de momente extrem de tensionate, care au atras atenția asupra acestui subiect în societatea britanică. La un moment dat, poliția a reținut o femeie și a încercat să o urce într-o dubă, însă un grup de protestatari s-a interpus, strigând „Lăsați-o să plece!”. În mijlocul agitației, o altă femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind observată întinsă pe jos, în ploaie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News