Descoperire remarcabilă. Au fost observați 62 de noi sateliți ai planetei Saturn

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Descoperirea a 62 de luni „neregulate” care orbitează în jurul lui Saturn aduce totalul de sateliți ai planetei la 145.

Scurta, dar glorioasă domnie a lui Jupiter, planeta cu cele mai multe luni din sistemul nostru solar, s-a prăbușit săptămâna aceasta, când oamenii de știință au confirmat descoperirea a 62 de luni noi care orbitează în jurul lui Saturn, ducând numărul de sateliți ai planetei 145 de luni, scrie Live Science.

Noua descoperire reprezintă un salt uriaș în fața celor 95 de luni confirmate ale lui Jupiter. Ultimele 12 luni noi au fost recunoscute oficial în jurul lui Jupiter la sfârșitul lunii decembrie 2022. Saturn este acum prima și singura planetă din sistemul solar cu peste 100 de luni cunoscute, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Columbia Britanică, care au ajutat la noile descoperiri.

Echipa de cercetători internaționali a făcut observațiile folosind date de la telescopul Canada-Franța-Hawaii de pe Mauna Kea, Hawaii, între 2019 și 2021. Prin analizarea unor imagini secvențiale luate în ferestre de observare de 3 ore, echipa a identificat 62 de luni care anterior erau fie prea mici, fie prea slabe pentru a fi detectate. Unele dintre lunile mai mici măsurau doar 2,5 kilometri lățime.

Toate cele 62 de luni nou detectate sunt „luni neregulate”, ceea ce înseamnă că urmăresc orbite îndepărtate, eliptice în jurul planetei lor gazdă și adesea se mișcă retrograd – sau în direcția opusă rotației lui Saturn. Multe dintre aceste luni mici, ciudate, se adună împreună în orbite retrograde similare, sugerând că ar fi putut proveni dintr-o lună părinte mai mare care s-a destrămat cu milioane de ani în urmă, potrivit cercetătorilor.

„Pe măsură ce tehnologia telescoapelor moderne avansează, găsim din ce în ce mai multe dovezi că o lună de dimensiuni moderate care a orbitat în jurul lui Saturn a fost distrusă în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani”, spune Brett Gladma, profesor de astronomie. și astrofizică la UBC.

Se așteaptă ca lunile noi să fie recunoscute la sfârșitul acestei luni de către Uniunea Astronomică Internațională – un grup de peste 12.000 de oameni de știință responsabili, printre altele, cu desemnarea corpurilor cerești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel