Reuters: 90% dintre georgieni vor aderarea la UE.
În timp ce speranțele Ucrainei de a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană vor fi punctul central al summitului Uniunii Europene din această săptămână, un alt potențial membru, Georgia, va căuta de asemenea progresul către intrarea eventuală în această prestigioasă comunitate.
Studiile arată că până la 90% dintre cei 3,7 milioane de locuitori ai Georgiei susțin aderarea la UE, iar steagurile europene albastre și galbene sunt omniprezente în capitala Tbilisi, fluturând de pe clădirile guvernamentale, în afaceri și în casele private.
Pentru Giorgi Popiashvili, un regizor de artă în vârstă de 40 de ani, viitorul Georgiei se află clar în Europa, nu în Rusia, care a condus efectiv țara din Caucazul de Sud timp de 200 de ani până la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.
"Aceasta este, probabil, visul meu, să văd Georgia ca parte a familiei europene", a spus el pentru Reuters în Tbilisi. "Noi iubim, de asemenea, libertatea... Am luptat pentru libertatea noastră de secole."
Cu toate acestea, un astfel de entuziasm nu va fi suficient pentru a obține statutul de candidat pentru Georgia. Partidul aflat la putere, Georgian Dream, susține oficial aderarea la UE și NATO, dar istoricul său în ceea ce privește reformele a ridicat întrebări cu privire la seriozitatea sa.
"În cazul Georgiei, avem un guvern care pare mai interesat să facă afaceri cu Rusia decât să avanseze pe calea UE", a declarat un oficial superior al UE implicat în discuțiile cu țările interesate de aderare.
Oficialul, vorbind sub protecția anonimatului, a spus că Georgia a regresat în unele reforme cheie, deși UE nu dorește să îndepărteze o țară care altfel ar putea reveni sub influența Moscovei.
"Prin urmare, următorul pas al UE este să găsească un echilibru..."
Georgia, situată între Rusia și Turcia și fără o graniță terestră cu UE, a solicitat aderarea la UE în martie 2022, alături de Ucraina și Moldova.
La acea vreme, UE a declarat că Georgia trebuie să facă mai mult pentru a combate corupția, pentru a-și îmbunătăți independența judiciară și pentru a depolariza politica internă extrem de partizană.
Luna trecută, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat pentru Georgia - un lucru deja realizat de Ucraina și Moldova - dar a subliniat că acest lucru ar putea fi retras dacă nu sunt îndeplinite reformele convenite.
Un punct important de conflict este politica externă, unde Georgian Dream a încercat să îmbunătățească relațiile cu Moscova după ce forțele rusești au invadat Ucraina în februarie 2022.
Rusia este profund impopulară printre georgieni, parțial pentru că a ajutat două regiuni separatiste georgiene - Abhazia și Osetia de Sud - să obțină independență de facto în războaie în anii '90 și din nou în 2008.
Dar deși Moscova și Tbilisi nu au relații diplomatice formale, Georgia a refuzat să impună sancțiuni Rusiei așa cum au făcut UE și alte țări occidentale și a restabilit zboruri directe care fuseseră suspendate în 2019.
În mai, prim-ministrul Irakli Garibashvili a declarat că extinderea NATO era "unul dintre motivele principale" pentru războiul din Ucraina, o opinie respinsă de națiunile occidentale care consideră invazia drept o ocupare ilegală.
Miliardarul Bidzina Ivanishvili nu este doar cel mai bogat om din Georgia, ci și fondatorul Georgian Dream și fost prim-ministru, ceea ce îl face, în ochii multor oameni, figura cea mai puternică din țară.
Partidul a condus, de asemenea, ceea ce criticii descriu drept un autoritarism ascendent.
În martie, acesta a prezentat un proiect de lege care eticheta organizațiile neguvernamentale și instituțiile media care primeau bani din străinătate drept "agenți străini", replicând o lege rusă similară pe care Kremlinul a folosit-o pentru a reprima societatea civilă.
Guvernul a retras proiectul de lege după proteste ample în Tbilisi. UE declarase că legislația ar putea compromite perspectivele de aderare ale Georgiei.
Cum va decurge summitul din 14-15 decembrie este dificil de prezis, parțial pentru că perspectivele Georgiei sunt strâns legate de cele ale Ucrainei.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, care se laudă cu legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, a dat semnale că va bloca deschiderea discuțiilor pentru aderarea la UE cu Ucraina. Orban este mai favorabil în ceea ce privește cererea Georgiei pentru UE, deși vede atitudinea conservatoare a Georgian Dream în problemele sociale și atitudinea sa flexibilă față de Rusia ca reflectând propria sa poziție.
Kornely Kakachia, directorul Institutului Georgian de Politici, spune că guvernul de la Tbilisi dorește integrarea în UE, dar nu cu prețul pierderii puterii la nivel intern.
El a adăugat că există șanse ca cererea Georgiei pentru UE să meargă pe drumul Turciei, care a primit statut de candidat în 1999, dar a făcut puține progrese către aderare de atunci.
"Consider că există acest risc, în special dacă Georgia continuă să regreseze în ceea ce privește democrația și nu sunt schimbări în ceea ce privește politica sau orientarea sa în politica externă", a spus Kakachia.
Analiștii atrag, de asemenea, atenția asupra atitudinilor sociale conservatoare din Georgia, al căror influent Biserica Ortodoxă a cerut legi care să interzică "propaganda" LGBT.
Cu toate acestea, pentru mulți georgieni, aderarea la UE este o alegere evidentă.
Temur Ninoshvili, care deține o cramă și un hotel în regiunea de producție a vinului Kakheti, vede aderarea ca pe o modalitate de a redirecționa exporturile de vin ale Georgiei, un contribuitor major la economia sa, către noi piețe.
El a declarat că, în prezent, Georgia trimite aproximativ 75% din exporturile sale de vin în Rusia.
Tina Bakhtadze, în vârstă de 30 de ani, profesoară de limba georgiană, a recunoscut că obiectivul aderării la UE va necesita timp și mult efort, dar a spus: "emoțional suntem pregătiți".
"Pentru Georgia ca țară, devine din ce în ce mai dezvoltată pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu