Pericol de holeră. OMS grăbește aprovizionarea în Ucraina, pentru a pregăti țara să lupte împotriva bolilor din zonele inundate

Organizația Mondială a Sănătății a grăbit provizii de urgență în părțile afectate de inundații ale Ucrainei și se pregătește să răspundă la o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv traume, înec și boli transmise prin apă, precum holera, au declarat oficialii joi.

 

Rusia și Ucraina refuză să își asume responsabilitatea pentru ruperea barajului hidroelectric Kahovka, construit în era sovietică, care a trimis apele în cascadă în zona de război din sudul Ucrainei, la primele ore ale zilei de marți, forțând zeci de mii de oameni să-și părăsească casele.

„Impactul sistemelor de canalizare din regiune și al serviciilor de sănătate publică nu poate fi subestimat”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.

„OMS s-a grăbit să sprijine autoritățile și personalul medical în măsuri preventive împotriva bolilor transmise prin apă și să îmbunătățească supravegherea bolilor”.

Întrebat în mod special despre holeră, ofițerul tehnic OMS Teresa Zakaria a spus că riscul unui focar este prezent, deoarece agentul patogen există în mediu. Ea a spus că OMS lucrează cu Ministerul Sănătății din Ucraina pentru a pune în aplicare mecanisme care să se asigure că vaccinurile pot fi importate dacă este necesar.

„Încercăm să abordăm o gamă destul de largă de riscuri pentru sănătate asociate efectiv cu inundațiile, începând de la înec, la boli transmise de apă, dar și până la potențialele implicații ale întreruperii tratamentului cronic”, a adăugat ea.

Uriașul baraj Kakhovka de pe râul Nipro separă forțele ruse și ucrainene, iar oamenii au fost afectați de ambele maluri ale malurilor sale. Directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat că OMS a oferit asistență zonelor controlate de Rusia, dar că prezența sa operațională a fost „în primul rând” de partea ucraineană.

El a spus că autoritățile ruse au dat asigurări că oamenii care locuiesc în zonele pe care le ocupă sunt „bine monitorizați, bine îngrijiți, bine hrăniți (și) bine sprijiniți”.

„Vom fi încântați să putem accesa acele zone și să putem monitoriza sănătatea, așa cum am dori să facem în majoritatea situațiilor”, a spus el, adăugând că autoritățile ucrainene și ruse ar fi de acord asupra modului în care ar putea fi realizat acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel