Pentru a elimina stresul de la locul de muncă, în UE s-a încheiat un nou acord: ”Dreptul la deconectare”

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Acordul privind așa-zisul drept la deconectare face parte din acordul încheiat între Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) și asociațiile europene de afaceri pentru un program de lucru privind dialogul social pentru perioada 2022-2024.

Deputații europeni reuniți la Bruxelles au aprobat o rezoluție prin care solicită Comisiei să elaboreze o legislație pentru a proteja angajații care lucrează la distanță. Și adesea lucrează mai mult de 48 de ore pe săptămână, cu implicații asupra sănătății.

Este posibil ca digitalul și munca la distanță să fi ”salvat” companiile și lucrătorii din criza Covid-19, dar ”combinația dintre orele de lucru mai lungi și stresul crescut asupra lucrătorilor a înregistrat o creștere a cazurilor de anxietate, depresie, epuizare și alte afecțiuni fizice și psihice".

Parlamentul European a cerut ca UE să recunoască prin lege ”dreptul la deconectare”

Este practic un plan care va permite elaborarea viitoarelor măsuri obligatorii din punct de vedere juridic pentru a reglementa munca la distanță și pentru a proteja viața ”offline” la nivel european, notează Europa Today.

”Stabiliți orele în care angajatul din smart working poate fi contactat pentru a preveni ”presiunea” care îl determină pe angajat să lucreze în afara orelor stabilite prin contract”, prevede acordul. 

În mod notoriu, din cauza pandemiei, conceptul de smart working s-a înfiripat în toată Europa. Pe lângă măsurile impuse de regulile privind distanțarea socială, în Bătrânul Continent s-a înregistrat și o creștere a popularității muncii în afara biroului, cu peste dublu numărul de angajați față de 2019 care astăzi se declară dispuși să facă lucru de acasă.

De aici și necesitatea de a reglementa mai bine – dacă nu la nivel legislativ, cel puțin la nivel contractual – raporturile de muncă care presupun exercitarea profesiei la distanță.

Mai mult, precedentul Acord Autonom de Telemuncă datează din 2002 și a fost conceput pentru tehnologii care erau în circulație acum 20 de ani.

Programul de lucru pentru actualizarea regulilor include șase domenii de intervenție comună: de la definirea dreptului de deconectare la angajarea tinerilor, adoptarea prevederilor privind confidențialitatea și îmbunătățirea competențelor angajaților.

”Acordurile dintre sindicate și angajatori sunt fundamentul unei societăți demne”, a spus secretarul general al CES, Luca Visentini.

”Acest acord este ambițios în ceea ce își propune să realizeze și abordează multe dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă astăzi lucrătorii și întreprinderile”, a adăugat sindicalistul.

”Dialogul social are un rol vital de jucat în a face piețele noastre de muncă mai productive, competitive și mai rezistente”, a declarat CEO-ul BusinessEurope, Markus J. Beyrer.

Cifre 

Potrivit cercetării efectuate de Eurofound, persoanele care lucrează în mod obișnuit de acasă au o șansă de peste două ori mai mare să depășească cele  48 de ore pe săptămână în comparație cu persoanele care lucrează la sediul angajatorului lor.

Aproape 30% dintre lucrătorii la distanță spun, de asemenea, că lucrează în timp liber în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână, față de 5% dintre cei care lucrează la birou.

”Nu putem abandona milioane de muncitori europeni care sunt epuizați de presiunea de a fi mereu conectați și de orele de lucru prea lungi – spune raportorul Alex Agius Saliba din grupul Socialiștilor și Democraților.

”Acum este momentul să le fim alături și dă-le ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor pentru a se potrivi cu noile realități ale erei digitale”, conchide el.

Citește și...

Zile libere de care pot beneficia angajații și habar nu au de ele. Sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne

În afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajații mai pot beneficia de anumite zile libere, remunerate sau nu.

Ele sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global. Să vedem care sunt acestea....citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel