Pentagonul a anunţat joi efectuarea unui zbor de observare deasupra Rusiei pentru a evalua stadiul şi activităţile forţelor armate ruse, în conformitate cu aşa-numitul tratat internaţional 'Open Sky' ('Cer deschis').
Acest tratat - semnat în 1992 la Helsinki şi intrat în vigoare în 2002 - permite celor 34 de ţări semnatare a acordurilor Conferinţei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să-şi survoleze una alteia teritoriile pentru a observa activităţile militare şi măsurile de control al armamentului, potrivit AFP. 'Acesta este primul zbor Open Sky pe care SUA îl efectuează deasupra Rusiei din noiembrie 2017, după impasul care a împiedicat zborurile obişnuite pentru pentru toate părţile pe parcursul anului 2018', a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, locotenent-colonelul Jamie Davis.
'În octombrie 2018, părţile semnatare ale tratatului au ajuns la un consens cu privire la aprobarea zborurilor alocate părţilor pentru întregul an 2019, iar mai mulţi semnatari, inclusiv Statele Unite, au început să efectueze aceste survoluri', a adăugat el. Pentagonul a efectuat la începutul lunii decembrie un zbor de observare 'extraordinar' deasupra Ucrainei pentru a reafirma sprijinul SUA faţă de această ţară după incidentul naval din Marea Neagră, când nave de patrulare ruseşti au deschis focul şi sechestrat trei vase ucrainene cu tot cu echipaje în apropiere de strâmtoarea Kerci.
Calendarul acestor zboruri este stabilit în avans, iar termenul 'extraordinar' semnifică faptul că survolul a fost efectuat în afara calendarului obişnuit. Zborul de joi, despre care Rusia a fost informată la 12 februarie, urmează să dureze până vineri şi aparatul, un avion de supraveghere OC-135, trebuie să părăsească Rusia sâmbătă, a precizat purtătorul de cuvânt citat. 'Şase observatori ai Federaţiei Ruse se află la bordul aparatului american pentru a supraveghea toate fazele survolului', a adăugat locotenent-colonelul Davis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu