Doi tineri au murit şi alţi doi au fost răniţi, în această dimineaţă, după ce un şofer drogat a intrat cu maşina într-un grup de pietoni pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche.
La data de 19 august, în jurul orei 05,25, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, a avut loc un accident rutier. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că un tânăr, de 19 ani, ar fi condus un autoturism pe DN 39 şi ar fi intrat într-un grup de pietoni, care se deplasa pe partea carosabilă, informează IPJ Constanţa, potrivit Agerpres.
În urma accidentului, o tânără de 20 de ani şi un tânăr de 21 de ani au murit. De asemenea, au mai fost rănite două persoane de 19 ani, respectiv 20 de ani.
Șoferul a fugit de la locul accidentului, fiind depistat de poliţişti, la scurt timp, în staţiunea Vama Veche. Bărbatul a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină şi metamfetamină. De asemenea, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză, a fost întocmit un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Șoferii care conduc sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor şi provoacă accidente mortale, condamnaţi la închisoare cu executare
La data de 10 iulie a.c., a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea numărul 213/ 2023 (cunoscută informal sub denumirea de "Legea Anastasia", intitulată astfel în memoria unei fetiţe accidentată mortal de către un şofer care nu deţinea permis de conducere auto).
Această lege prevede că şoferii care conduc fără drept, sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor şi provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnaţi la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3), dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.
Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situaţii:
- Nu deţinea permis de conducere;
- Deţinea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
- A condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere având o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 g / l alcool pur în sânge;
- A condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu