Patru mituri despre mamografie, beneficii vs riscuri

Mamografia este principala metodă de descoperirea a cancerului de sân în cazul femeilor peste 40 de ani. Despre mamografie circulă numeroase controverse. Lămurim patru dintre cele mai frecvente mituri. 

Mamografia este o examinare radiologică a sânului în vederea depistării cancerului de sân. Avantajul major al acestei investigații este descoperirea într-o fază precoce a cancerului mamar, ceea ce permite creșterea șanselor de supraviețuire și un tratament conservator.

În schimb, cea mai mare teamă în legătură cu mamografia este riscul de iradiere. Este într-adevăr acesta un risc? Explică dr. Cristian Nicolae, medic primar radiologie și imagistică medicală, la Clinica Medicum.

Primul mit este că mamografiile sunt periculoase și lipsite de beneficii majore. Nu-i mai periculos un cancer?!? Avantajele pe care le oferă această procedură sunt uriașe - detectarea cancerului din timp și delimitarea precisă a zonelor afectate, explică medicul.

Mitul 2: mamografia iradiază. Ce ziceți de zborul cu avionul?!? Expunerea la radiații este minimă, similară cu cea din timpul unui zbor cu avionul, fără efecte secundare pe termen lung.

Mitul 3: doare! Nu-i plăcută, dar nivelul de disconfort poate fi ajustat în funcție de toleranța pacientului și redus semnificativ printr-o alimentație fără cafeină pe un interval de 4 zile (înainte de consultație).

Mitul 4: legat de simptome. Multe persoane cred că dacă sânii nu devin dureroși, inflamați, mai denși, atunci nu există posibilitatea de cancer. Greșit! Mamografia este singura opțiune care poate detecta din timp, cu o rată de succes foarte mare, primele semne ale problemei! Ea calculează densitatea sânilor cu o precizie uluitoare, însă acest lucru nu este suficient pentru a diferenția un sân sănătos de unul bolnav.

„Segmentul de vârstă cel mai afectat de cancerul de sân este 40-75 de ani, dar predispoziția genetică a unor persoane implică apariția de numeroase excepții", afirmă dr. Cristian Nicolae. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel