Patriarhul Daniel, mesaj la început de nou an școlar : Valorile spirituale sunt neglijate, iar educaţia este supusă unor schimbări de paradigmă

Patriarhul Daniel, mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a: Un prieten al poporului român - Foto Agerpres
Patriarhul Daniel, mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a: Un prieten al poporului român - Foto Agerpres

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel a transmis joi binecuvântări elevilor şi cadrelor didactice cu prilejul începerii noului an şcolar.

"La începutul anului şcolar 2022-2023, cu dragoste părintească, îi felicităm şi binecuvântăm pe toţi elevii, părinţii, învăţătorii şi profesorii români, purtându-i în rugăciunile Bisericii, pentru ca Preamilostivul Dumnezeu să le trimită tuturor 'duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, să le lumineze mintea şi cugetul şi să le deschidă inima spre primirea învăţăturilor celor bune"', a transmis patriarhul potrivit Agerpres.

Întâistătătorul BOR, aminteşte că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept An omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului, accentuând că "de aceea, copiii şi tinerii, părinţii şi profesorii sunt chemaţi să preţuiască şi să cultive rugăciunea în comunitatea eclesială, în familie, în şcoală şi în societate, aceasta fiind izvorul iubirii curate faţă de Dumnezeu şi de semeni".

"Astăzi, când, sub influenţa secularizării, valorile spirituale sunt neglijate, iar educaţia este supusă unor schimbări de paradigmă, copiii şi tinerii au nevoie să descopere sensul profund creştin al vieţii, importanţa rugăciunii, bucuria comuniunii cu Dumnezeu şi cu semenii, să cultive virtuţi esenţiale, precum: respectul pentru demnitatea persoanei, prietenia, iubirea sinceră, solidaritatea şi recunoştinţa. De asemenea, copiii şi tinerii au nevoie de o educaţie temeinică pentru viaţă, care include experienţe personale, trăite în cadrul unei comunităţi concrete, începând din familie şi continuând în şcoală, în viaţa Bisericii şi a societăţii", spune Părintele Patriarh.

Înaltul ierarh urează "sănătate şi creştere spirituală" elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice.

"Cu prilejul începutului anului şcolar 2022-2023, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi elevii, părinţii, învăţătorii şi profesorii români, dăruindu-le sănătate deplină, bucuria rugăciunii şi creştere spirituală, întru mulţi şi fericiţi ani!", a mai transmis patriarhul. 

Citește și:

Cum se calculează mediile anuale ale elevilor în noul an școlar, împărțit pe module

Media generală anuală, în noul an școlar structurat pe module, va fi una cu două zecimale, ca până acum, dar se rotunjește în funcție de a treia zecimală, declară secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, pentru EduPedu.ro. Acesta a explicat cu exemple concrete cum vor calcula profesorii mediile de la finalul acestui an școlar, atât cele pentru fiecare disciplină, cât și media generală. Clarificările vin după ce Regulamentul de funcționare a școlilor a fost schimbat recent, iar una dintre modificări a fost introducerea sintagmei „prin rotunjire”, în formula de calcul a mediei generale.

Astfel, media generală anuală este calculată conform articolului 109, alineatul 4 din Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022. “Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”, se arată în actul normativ. Până acum, în ROFUIP 2020 nu era prevăzută această rotunjire, din contră, scria explicit că se calculează „fără rotunjire”. Subiectul a fost interpretat și în mai multe articole din presă. Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion, a mai declarat pentru Edupedu.ro că pe profesori „am convingerea că o să avem timp să îi învățăm, pentru că noi la anul în iunie încheiem aceste medii”.

Media la o disciplină: va exista una singură, calculată la final de an, cu toate notele de până atunci Pentru că nu mai există cele două semestre, mediile disciplinelor se vor încheia la final de an, în iunie 2023, prin media aritmetică a notelor obținute pe parcursul perioadelor de învățare. La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel