Părinți de succes: De ce trebuie stimulate relațiile de prietenie la copii

Părinții trebuie să asigure celui mic ocazii de a-și face prieteni, oferind chiar și modelul personal, deoarece, în principal, îl ajută să își formeze un model sănătos al relaționării cu ceilalți, o calitate care îi va ajută pe parcursul întregii vieți. 

"Prietenii satisfac diverse tipuri de nevoi la vârste diferite ale copiilor", susține Cristina Sandu, doctorand în Științele Educației, în opinia căreia a forma o relație de prietenie este o etapă importantă în cadrul dezvoltării personale a celui mic. 

Prieteniile legate în timpul copilăriei, conform opiniei lui Sullivan, formează un model al relaționării cu ceilalți ce va fi păstrat toată viața. Legat de același subiect, Williard W. Hartup consideră că relațiile de prietenie favorizează un nivel ridicat ale stimei de sine și de autovalorizare, întrucât sprijină identificarea și dezvoltarea calităților fiecărui membru. 

De asemenea, Cristina Sandu atenționează că numeroase studii relevă ce efecte are asupra fetelor respingerea din partea prietenelor: se instalează o stare de tristețe profundă, anxietate, nivel scăzut al stimei de sine, depresie.

Nu sunt puține motivele pentru care părinții și educatorii trebuie să fie atenți la modul în care cel mic dezvoltă relații de prietenei, fără însă a omite cele patru etape importante în însușirea abilității de a lega prietenii, traversate de copil în cursul dezvoltării sale, conform lui Rubin:

- Etapa egocenstrismului- când cei mici își vor forma relații de prietenie pe criteriul activităților similare.

- Etapa satisfacerii nevoilor- copiii își vor prețui prietenii în funcție de nevoile pe care le au.

- Etapa reciprocității- pornind de la principiul reciprocității și egalității, copiii vor forma prietenii de tip ,,pereche.

- Etapa prieteniilor intime- presupune o împărtășire profundă a sentimentelor, problemelor și conflictelor, conducând la legături emoționale de lungă durată.

În consecință, relațiile între copii de aceeași vârstă reprezintă un suport și un imbold pentru dezvoltarea personală a lor, feedback-ul din partea prietenilor fiind foarte important pentru ei. 

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel