Părinți de succes: Agresivitatea naște agresivitate

Adulții - părinți, profesori sau orice persoană trecută de vârsta majoratului -  sunt modele în ochii copiilor și orice gest, orice reacție poate să conducă comportamentul lor într-o direcție sau alta. Este semnalul de alarmă lansat de către profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară de la Universitate București, doctor în Științe ale Educației, în contextul în care presa a semnalat nenumărate cazuri de agresivitate în școli.   

Agresivitatea naște agresivitate, avertizează din nou specialistul în Științele Educației, Ion-Ovidiu Pânișoară. Pentru cei care încă mai au dubii, profesorul universitar relatează câteva studii ale căror rezultate sunt edificatoare.

Un astfel de experiment i-a avut drept subiecți pe copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, alături de care, într-un colț al aceleiași încăperi cu ei, un adult se apuca să asambleze jucării, operându-se două scenarii. În cel al modelului agresiv, adultul manifesta un comportament verbal şi fizic agresic faţă de una dintre jucării comportament care dura tot restul perioadei.

Părinți de succes: Sindromul Stockholm în clasă

În celălalt, modelul nonagresiv, persoana adultă nu făcea toată perioada decât să asambleze în liniște jucăriile.

Ulterior, toţi copiii se puteau juca cu orice jucărie din oricare colţ al încăperii. S-a observat astfel că, aşa cum ipoteza experimentului propusese, copiii care văzuseră un model agresiv au tins să devină şi ei mai agresivi faţă de jucăria respectivă.

Citește AICI despre un alt experiment similar

Aceste studii relevă faptul că oamenii tind să respecte acele persoane pe care şi ceilalţi le respectă. În consecință, părinții și educatorii trebuie să nu uite că sunt un model pentru copiii cu care interacționează, fără însă a omite faptul că, la rândul lor, copiii acționează o grilă valorică care selectează comportamentele pe care le consideră demne de urmat şi pe care le imită.

Ion-Ovidiu Pânișoară, detalii despre noua provocare lansată românilor: Comunicarea eficientă

Mai mult chiar, cei mici pot prelua modele și de la alte persoane cu care interacționează, nu doar părinți și profesori, astfel că, pe lângă faptul cei responsabili cu educația lor trebuie să-și controloleze comportamentul avut de față cu ei, trebuie să-și aloce timp și pentru a purta discuții împreună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel