Medicii sunt obligați să se asigure pentru malpraxis. Cu toate acestea, firmele de asigurări nu acoperă decât o mică parte din despăgubirile unui caz de malpraxis, adică daunele materiale - tot ce se poate cuantifica, incluzând lipsa de la serviciu, costul tratamentului medical, al transportului etc. Daunele morale le plătește administrația spitalului în cauză, deci sunt achitate din bugetul de stat. Un exemplu conludent este faimosul caz Ciomu, când, în urma procesului, s-au stabilit despăgubiri materiale în valoare de 10.000 de lei, acoperiți de către firma la care medicul este asigurat, la care se adaugă despăgubiri morale de 500.000 de euro, bani care s-au plătit din bugetul Primăriei București, în calitate de administrator al spitalului la care s-a înregistrat incidentul. Adică din banii bucureștenilor. De Ce News vă prezintă posibilele soluții ale acestei probleme.
Fiecare medic plătește, obligat de Statul Român, unor terţi, între 125-150 euro pe an pentru asigurările de malpraxis. În România sunt aproximativ 65 de mii de medici , inclusiv stomatologi, adică firmele de asigurări primesc anual aproape 10 milioane euro. În plus, fiecare unitate medicală ar trebui să încheie polițe colective de asigurare, pentru întreg personalul, dar această prevedere din Codul Civil nu este întotdeauna respectată. Deși organizațiile sindicale ale medicilor cer respectarea acestei prevederi, problema este departe de a fi rezolvată, căci nicio firmă de asigurări nu va accepta să încheie polițe pentru daunele morale. Acestea sunt greu de cuantificat, depind de decizia unui judecător, iar asiguratorii spun că ar fi nevoiți să plătească sume exorbitante, ceea ce i-ar duce la faliment. Experții în sistemul sanitar recomandă stabilirea unei sume maxime pentru daunele morale, ceea ce ar putea ajuta firmele să calculeze o poliță ce ar acoperi ambele tipuri de despăgubiri, simțitor mai scumpă, dar care ar rezolva problema despăgubirilor totale.
Penisul tăiat de Ciomu a fost plătit de bucureșteni
Primăria Capitalei va plăti jumătate de milion de euro daune morale pentru greşeala doctorului Ciomu. „Nu Primăria Capitalei, ci Spitalul Burghele trebuie să plătească cei 500.000 de euro. Cum spitalul a fost preluat de municipalitate, putem spune că banii vor fi plătiţi de Primăria Capitalei. Cei 500.000 de euro, cât reprezintă valoarea daunelor morale, vor fi plătiţi în tranşe, până în 2011. Dacă nu plătim aceste despăgubiri morale, câştigate de victima doctorului Ciomu după cinci ani de procese, atunci spitalul Teodor Burghele poate fi executat silit şi se poate închide”, declara directorului Administraţiei Spitalelor din cadrul municipalităţii, Marius Savu în momentul pronunțării sentinței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu