Habemus... Papa sau Papesa? Mișcarea ”Maria 2.0” încearcă să schimbe Biserica Catolică: Femei, ce așteptați?

Pexels / Papa sau Papesa? Femeile care încearcă să schimbe Biserica Catolică
Pexels / Papa sau Papesa? Femeile care încearcă să schimbe Biserica Catolică

O organizație de femei din Germania dorește să obțină drepturi egale pentru ambele genuri în Biserica Catolică. 

Ulrike Knobbe, o devotată catolică de 65 de ani, nu se gândise niciodată la ea ca fiind o feministă. ”Chiar am fost împotriva feministelor de mult timp”, spune ea cu un zâmbet larg întrerupt pentru interviul acordat CNN. Și totuși iat-o: cu un microfon în mână, purtând un panou uriaș împodobit cu cereri pentru egalitatea de gen, la un miting al femeilor cu părul cărunt care cântă împreună, pentru a protesta prin muzică.

Protestatarii poartă pancarte cu lozinci precum „Aceleași demnități, aceleași drepturi”, „Femei, ce așteptați?” și „Pentru o biserică cu femei”. Multe poartă cruci de carton roz. Aproape toată lumea poartă o mască curcubeu. O femeie îmbrăcată în clovn face baloane de săpun uriașe în aer.

Maria 2.0 

Această demonstrație din orașul german Fulda a fost organizată de Maria 2.0 — o mișcare de femei catolice care cere egalitate și o revizuire radicală a bisericii. Mișcarea are peste 65 de filiale în toată țara. Scopurile sale includ hirotonirea femeilor, recunoașterea relațiilor LGBTQ, abolirea regulilor obligatorii de celibat pentru membrii clerului și investigarea adecvată a acuzațiilor de violență sexuală.

A fost format de o mână de femei în Münster, nordul Germaniei, în urmă cu doi ani, în urma scandalurilor de abuz sexual care au zguduit țara și au erodat clerul catolic care numără peste 22 de milioane de oameni.

„Oamenii erau foarte supărați”, spune Angelika Fromm, un membru Maria 2.0 în vârstă de 70 de ani, despre scandaluri. „Și mulți oameni au părăsit biserica din cauza asta”. Ea este unul dintre cei aproximativ 200 de demonstranți care s-au adunat în Fulda luna trecută, înconjurând orașul pitoresc cu scuterul ei pentru mobilitate, împărțind fluiere și fluturași.

Protest la Conferința Episcopală Germană

A fost a treia oară când grupul a protestat aici, revenind pe străzile pietruite până la magnifica catedrală unde zeci de episcopi din toată țara se adunaseră pentru Conferința Episcopală Germană. Pe parcursul evenimentului de trei zile, zeci de clerici cu gulere distinctive au apărut în oraș, așa cum au făcut-o de secole. Chiar și trecerile de pietoni din oraș prezintă imagini intermitente pe semafor ale episcopilor. 

În lumea catolică, ramura națională a Germaniei este una dintre cele mai bogate și mai puternice. Ramura câștigă peste 6 miliarde de euro (6,96 miliarde de dolari) anual dintr-o „taxă bisericească” a membrilor săi și donează milioane de dolari în ajutor la nivel global.

Dar scandalurile recente, inclusiv un raport din 2018 care a constatat că membrii clerului au abuzat sexual peste 3.600 de copii între 1946 și 2014, au accelerat declinul bisericii germane, au divizat conducerea acesteia și au declanșat mișcări de protest din partea membrilor de-a lungul vieții. Numărul germanilor care părăsesc Biserica Catolică a crescut în ultimii zece de ani, dar un record de 272.771 a fost înregistrat în 2019, la un an după publicarea raportului privind abuzurile sexuale.

Mulți oameni întorc cu totul spatele catolicismului ca urmare a acestor dezvăluiri. Dar membrii Maria 2.0 se luptă pentru modernizarea bisericii, cerând ca puterea să fie împărțită în mod egal.

Habemus... Papesă?

În Biserica Catolică, numai bărbații pot deveni preoți și episcopi și trebuie să rămână necăsătoriți ori să fie celibatari. Membrii Maria 2.0 văd acest obicei ca pe o structură învechită, care are nevoie drastică de o revizuire completă.

„Există doar bărbații care decid, doar bărbații au responsabilitatea, iar noi ne dorim să fie împărtășită de bărbați și femei”, spune Knobbe. „Modul feminin de organizare și conducere a bisericii ar fi diferit de ceea ce fac numai bărbații.” adaugă ea. 

Când au fost întrebați dacă un viitor papă ar putea fi o femeie, o mână de membri dă din cap în acord: „Da”, spun ei: "De ce nu?". Deși este în mare parte o mișcare feministă, Maria 2.0 are și câțiva susținători bărbați, mulți prezenți la protestul de la Fulda sunt soții demonstranților de sex feminin.

Fiecare femeie are propriile motive pentru a se alătura mișcării. Unele, precum Fromm, sunt militante de lungă durată pentru egalitatea de gen în biserică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel