EXCLUSIV  Pandemie și inflație. Criza prin care trecem, asemănări izbitoare cu cea dinaintea prăbușirii Imperiului Roman / video

Sursă foto - Pexels
Sursă foto - Pexels

Radu Golban și Val Vâlcu au vorbit despre provocările crizei prin care trecem.

Radu Golban a prezentat istoria declinului Imperiului Roman, care se pare că a trecut prin aceleași provocări precum societatea occidentală din prezent. În acest context, jurnalistul Val Vâlcu a explicat modul în care informația greșită propagată în societate poate însemna punerea gazului pe foc.

„În al doilea secol după Hristos, Imperiul Roman s-a confruntat cu o pandemie. După acea pandemie, într-adevăr, a crescut inflația. Știm foarte multe despre prețurile din acea perioadă, de exemplu prețul la alimentele de bază, înainte să vină acea hiper-inflație, a fost de 0,5% pe an. Au avut o inflație foarte, foarte mică. Se știa exact cât poate să își cumpere fiecare soldat din leafa lui. După pandemie a crescut inflația și au avut o problemă, de asemenea, cu forța de muncă. Se pare că abolirea sclavagismului prin noua religie a Creștinismului a dus la o problemă cu forța de muncă, iar statul nu a mai fost în stare să asigure la nivelul Imperiului funcționarea infrastructurii, ceea ce a creat, mai ales în zonele urbane, probleme sociale, atât în ceea ce privește aprovizionarea cu apă, dar și cu alimente.

Avem pandemia, avem inflația, avem problemele legate de forța de muncă. Declinul ar fi durat 100 de ani, deci, chiar dacă ne-am afla într-o situație similară cu cea a Romei, nu trebuie fim îngrijorați pentru că declinul nu ar veni de azi pe mâine.“, a opinat Radu Golban, după care i-a adresat o întrebare jurnalistului Val Vâlcu: „Credeți că e bine să ne comparăm cu Roma antică, sau e mai bine să privim cu optimism și pragmatism această criză cu care ne confruntăm?“

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Criza gazului de azi, la fel ca a țițeiului din anii`70, când Arabia Saudită a oprit exportul spre Europa. Golban: Ne împiedicăm de dependență

 

Val Vâlcu: Teoriile conspirației pot fi promovate în societatea democratică de astăzi

„Unii pun prăbușirea Imperiului Roman pe problemele administrative și imposibilitatea coordonării unui spațiu atât de vast din cauza unui deficit de papirus. A fost o problemă în Egipt, de unde erau producătorii. Iată, cum e acum criza energetică, atunci ar fi fost criza de hârtie. Sigur, probabil că este o picătură care a umplut paharul sau o vrăbiuță care s-a așezat pe halteră și a prăbușit imperiul, însă în zilele noastre lucrurile nu stau așa. Poate că zvonurile funcționau în Imperiul Roman, dar acum mai periculoasă este această propagandă. Se generează, se fac presiuni, este și o societate democratică în care zvonistica și teoriile conspirației pot să fie promovate și propagate foarte ușor.

Mă gândesc aici la respingerea științei, tot din cauza fricii induse, care folosește politic. S-au blocat programele de cercetare și dezvoltare în energia nucleară. Au fost accidente, evident, dar extrem de puține dacă vom calcula puterea produsă. Au fost, de exemplu, mult mai multe accidente în termocentrale, oamenii suferă din cauza fumului, din cauza particulelor de carbon, dar s-a mers împotriva energiei nucleare. Nu am învățat din criza petrolului pentru că este posibil ca aceste organizații care au protestat și blocat dezvoltarea nucleară să fie sponsorizate de petroliști“, a precizat, la emisiunea Outlook, jurnalistul val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Conspiraționiștii din mass-media, paradoxul panicii. Val Vâlcu: Emoția cel mai ușor de stârnit este frica. Bătălia pentru cititor e foarte dură

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel